Nyitókép: MTI/EPA-KEYSTONE/Gian Ehrenzeller

Megzsarolhatta Bill Gatest Jeffrey Epstein

Infostart
2023. május 23. 13:24
Egy orosz bridzsezővel folytatott viszonya miatt próbálta zsarolni az emberkereskedelemért elítélt szexuális bűnöző a Microsoft alapítóját.

Jeffrey Epstein arra próbálta meg rávenni Bill Gates-t, hogy fizesse meg neki azt az összeget, amelyből az egykori üzletember Mila Antonovna programozóiskolai tandíját állta - írja a The Guardian.

Az állítólagos zsarolásról és a fenyegetőzésekről a Wall Street Journal azt írta: 2017-ben e-mailben írta le követelését, azt követően, hogy Gates nem volt hajlandó vele közös multimilliárdos jótékonysági alapot létrehozni.

Bill Gates 2010-ben találkozott az akkor húszas éveiben járó Mila Antonovnával, és bridzsezett vele. Egy akkoriban készített YouTube-videójában a kártyás arról beszélt, hogy nem verte meg a vállalkozó, de megpróbálta megrúgni lábával.

Antonova egy online bridzsoktató vállalkozást akart létrehozni ekkoriban, amihez megpróbált forrásokat szerezni. Boris Nikolic, Gates közeli tanácsadója révén mutatkozott be Epsteinnek, hogy elérje, segítsen neki pénzt szerezni a kezdeményezéséhez a bridzs népszerűsítésére.

Antonova és Nikolic 2013 novemberében New Yorkban találkozott Epsteinnel, amikor a nő félmillió dollárt kért tőle a projektre, de Epstein végül nem adott e célra pénzt neki. Mégis, egy évvel később Epstein New York-i lakásában szállt meg a bridzsező, aki állítása szerint nem találkozott sem Epsteinnel, sem mással az ingatlanban.

Mindemellett Epstein egy időben fizette Antonova tandíját egy programozóiskolában: Antonovna szerint cserébe ő nem tett semmit és nem is érti, miért cselekedett így a férfi.

"Amikor megkérdeztem, valami olyasmit mondott, hogy gazdag, és segíteni akar az embereken, amikor csak tud" - állítja Antonovna.

Ekkoriban akart Epstein is jótékonysági alapot indítani a JP Morgannél: a tervek szerint az ultragazdag csatlakozóktól minimum 100 millió dolláros hozzájárulást és több milliós tagdíjat várt volna. Az alap létrehozásának feltétele volt, hogy Bill Gates is beszálljon: Epstein a JP Morgannek írt leveleiben megpróbálta magát a férfi közeli tanácsadójaként feltüntetni.

Az alap létrehozásának valós célja Jeffrey Epstein hírnevének javítása volt.

Gates egy szóvivője azt mondta, hogy Epstein soha nem dolgozott Gatesnek, a férfi a JP Morgannel és másokkal folytatott kommunikációban hamisan állította be a kapcsolataikat".

Amikor Epstein Gates-nek írt, az Antonovnával folytatott viszony már véget ért. A férfi a programozóiskola miatti költségeit kérte Gates-től: a valódi üzenet az volt, hogy tud a viszonyról és nyilvánosságra is hozhatja.

Két évvel később, 2019-ben a szövetségi ügyészek vádat emeltek Epstein ellen kiskorúakkal való szexkereskedelemmel és szexkereskedelemre való összeesküvéssel kapcsolatosan. A férfi tagadta a vádakat, de elutasították az óvadékot. Hónapokkal később őrizetben halt meg, öngyilkosságot követett el.