Nyitókép: WPA Pool/Getty Images

Így fogadta a világ III. Károly trónra lépését

Infostart
2023. május 7. 09:14
A BBC összeállítást készített a koronázás nemzetközi visszhangjáról.

"Ha valami, akkor ez a koronázás igazi nemzetközi esemény volt" - összegezte a nap történéseit a brit média cég.

A világ vezetőinek körülbelül fele vett részt az eseményen. Összesen 90 államfő, valamint 14 olyan ország miniszterelnöke, ahol még mindig a királyság van. Számos európai és a kontinensen kívüli uralkodó is jelen volt III. Károly és felesége koronázásán.

A felvonuláson a Brit Nemzetközösség 33 országából vettek részt katonák és tengerészek. A nézők között pedig nagyon sokan a tengerentúlról, például Ausztráliából vagy Új-Zélandról és Kanadából érkeztek.

A brit uralkodó pár trónra lépése szinte az egész világon a címlapokra került,

az amerikai sajtó is az első helyen foglalkozott az eseménnyel.

Ugyanakkor a koronázás nem mindenki számára volt örömteli esemény. Ismét fellángolt a vita arról, hogy fenn kell-e még tartani a monarchiát. Ez a kérdés nemcsak a britek egy részét foglalkoztatja, hanem azokban az országokban is heves indulatokat kelt, amelyek egykor a brit gyarmatbirodalom részei voltak, ma pedig a Nemzetközösség tagjai. Ezekben az országokban ugyanis többnyire a brit uralkodó az államfő, viszont a polgáraik egy része szívesebben venné, ha az államformát köztársasággá változtatnák és a vezetőket választanák.

A köztársaság pártiak egyik legtekintélyesebb politikusa Ausztrália miniszterelnöke. Antony Albanese ugyan részt vett a koronázáson,

de honfitársainak egy része nem igazán lelkesedett az eseményért,

sőt a saját magánvéleménye is az, hogy országa élén egy ausztrálnak kellene állnia.

Ugyanakkor a csendes-óceáni Tanna szigetén, Vanuatuban több ezren gyűltek össze, hogy tánccal és lakomázással ünnepeljék az új uralkodó párt. Bár az is igaz - teszi hozzá a BBC -, hogy a sziget lakói közül sokan még ma is azt hiszik, hogy III. Károly apja, a néhai Fülöp herceg, isten volt.