Nyitókép: MTI/EPA POOL/Clemens Bilan

Szakértő: országossá váló berlini ügyek miatt törnek előre a kereszténydemokraták

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály
2023. február 15. 16:15
Az InfoRádiónak nyilatkozó Bauer Bence (MCC) szerint a berlini tartományi választások CDU-sikert mutató eredményei Olaf Scholznak is hordoznak üzenetet; már a főváros is ébred, hogy a migrációnak mennyi vetülete van.

Mint az Infostart is beszámolt róla, az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) kapta a legtöbb szavazatot a Berlinben tartott tartományi törvényhozási választáson a hétvégén. A CDU a szavazatok 28,2 százalékát gyűjtötte össze, az eddigi kormánykoalíció legnagyobb tagja, a Német Szociáldemokrata Párt 18,4 százalékkal zárt, nagyobbik koalíciós partnerük, a Zöldek ugyancsak 18,4 százalékon végzett.

Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója az eredményt elemezve az InfoRádióban elmondta, sokan számítottak a CDU győzelmére, de ekkorára azért nem.

"Durván 10 százalékkal vezet a CDU a második helyezett SPD-vel szemben. Ez nagy különbség. Ha megnézzük a berlini közállapotokat, a közbiztonságot, illetve azt a tényt, hogy ismételni kellett a választást, mert rosszul szervezték meg a korábbit, de akár a közlekedést, a lakhatáspolitikát, a fejlesztést, ezek mind olyan témák voltak, amelyek a konzervatív CDU-nak kedveztek" - említette Bauer Bence, aki szerint a CDU jól kampányolt, ezért nyert.

Pedig általában mintha az európai fővárosokban a szociáldemokrata vagy baloldali pártok aratnának. Ezt kommentálva az intézetigazgató azt mondta, Berlinben sincs ez másképp, a baloldali pártok majdnem 50 százalékos szavazatarányt szereztek - majdnem.

"Vörös-zöld-vörös többség van Berlinben, a szociáldemokratáknak, a Zöldeknek és a posztkommunista Die Linkének, vagyis a posztkommunistáknak többsége is van a törvényhozásban, de összességében nagyon lefelé mutató tendenciát produkáltak; feltételezhető, hogy a CDU alakít kormányt vagy az SPD-vel vagy a Zöldekkel. De természetesen

az is lehetséges, hogy a választás vesztesei, a három eddigi kormánypárt folytatja az együttműködést"

- fejtegette.

Hogy a mostani eredmény mennyire Olaf Scholz kancellár kritikája, arra Bauer Bence azt mondta: természetesen az.

"Minden tartományi választásnak van egy helyi eleme, de mindig a szövetségi politikát is befolyásolja, mert úgymond igazi közvéleménymérés. Az SPD nem népszerű, Olaf Scholz nem népszerű, a berlini és a szövetségi közviszonyok pedig egybecsengenek, a baloldal alakítja a város és az ország sorsát, most pedig rosszul szerepelt. És fontos, hogy

a szövetségi tanácson keresztül a tartományok is beleszólnak a szövetségi törvénykezésbe,

így aztán közvetlen hatása van a berlini választásnak a szövetségi politikára is" - húzta alá.

Külön kiemelte, hogy a menekültkérdés mekkora szerepet játszott a helyzetben.

"Nagyot, mert a menekültkérdésnek

  • szociális,
  • lakhatási,
  • munkaerő-piaci, de akár
  • közbiztonsági

vetülete is van, és ezek a témák Németországban a föderális államberendezkedés végett tartományi szinten jelennek meg. Láttuk a szilveszteri rendbontásokat, amelyeket javarészt migránsok követtek el, és a berlini szavazók számára is világossá vált, hogy a berlini közbiztonság nem csak szilveszter óta van rossz állapotban."


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A berlini tartományi választásról - Bauer Bence
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást