Nyitókép: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Tim Aro

Változott a svéd hangnem a NATO-csatlakozás ügyében

Infostart / MTI
2023. január 11. 18:30
Jó úton haladnak a svéd NATO-csatlakozásról szóló tárgyalások Stockholm és Ankara között – jelentette ki Ulf Kristersson svéd miniszterelnök az Európai Unió svéd soros elnökségének kezdetéhez kapcsolódó sajtótájékoztatón szerdán Stockholmban.

„A háromoldalú megállapodásról folyó tárgyalások (Törökország, Svédország és Finnország között) megfelelő ütemben zajlanak” – hangoztatta a kormányfő, aki a múlt héten még arról számolt be, hogy Ankara olyan feltételek teljesítését követeli, amelyeket Svédország „nem akar vagy nem tud” teljesíteni.

Törökország gyakran nevez meg személyeket, akiknek a kiadatását követeli Svédországtól, de erről nem a kormány, hanem a bíróságok jogosultak dönteni, és ezt a rendszert nem lehetséges megváltoztatni, már csak azért sem, mert nemzetközi szabályozáson alapul – hívta fel a figyelmet.

Hozzátette: nem szabad hagyni, hogy ez árnyékot vessen a haladásra.

Kristersson emlékeztetett arra, hogy svéd részről számos lépést tettek az ügyben, például megerősítették a terrorizmusellenes jogszabályokat. Értésre adta: felismerték azt is, hogy „a svéd földön végzett egyes tevékenységek veszélyesek lehetnek más országokra nézve, és Törökország a terrorizmustól leginkább szenvedő országok egyike”.

A kormányfő továbbra sem bocsátkozott jóslásba arról, hogy Svédország mikor léphet be a NATO-ba, de utalt arra, hogy tavasszal választásokat tartanak Törökországban, és kérdéses, hogy ezeket megelőzően Ankara állást tud-e foglalni a témában.