Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Rekordmeleg Európában: zárva tart sok sípálya

Infostart
2023. január 3. 16:28
Németországban, Lengyelországban és Csehországban is hőmérsékleti rekordok dőltek meg.

Az új év magas hőmérsékletet hozott Európa nagy részén, így az alacsonyabban fekvő síterepek egy részének be kellett zárnia - írja a Sky News.

A klímaváltozás hatása a turizmusból élő kisebb falvakban fenyegető következményekkel jár, Franciaországban például 25 éve nem volt olyan meleg az év vége, mint most.

Jó kezdet után komoly visszaesés

Hasonló volt a helyzet Svájcban is, ahol a Jura-hegységben található meteorológiai állomáson újév napján 18,1 Celsius-fokos napi átlagot mértek. A meteorológusok által felfoghatatlannak megítélt magas hőmérsékleti értékek voltak jellemzőek több európai országban is: az északi Alpokban és a francia Pireneusokban különösen nagy a hóhiány, és

egyes üdülőhelyek, miután alig egy hónapon át tudtak nyitva tartani, kénytelenek voltak bezárni, amíg a hóhelyzet nem javul.

Az egyik legutóbbi bezárásra ítélt síközpont a Franciaország és Andorra határához közeli Ax 3 Domaines volt, amely szombaton, mindössze néhány hét után bezárt. Le Gets és Morzine terepein, melyek a népszerű Portes de Soleil terület részei, jelenleg csak két pálya van nyitva.

"Jól indult a szezon a december közepi hideghullámmal, amely nagyjából mindenkinek adott némi havat. Aztán a múlt héten elég sok eső és meleg volt, így több pályát ismét be kellett zárni" - mondta Laurent Reynaud, az üdülőhelyeket és felvonóüzemeltetőket képviselő Domaines Skiables de France-tól.

Havat magasan lehet most találni

A svájci Adelbodenben, amely szombaton a sífutó világkupa-versenynek ad otthont, idén teljes mértékben mesterséges havon kell lebonyolítani a versenyt, és Splugen-Tambo szintén közölte, hogy "további intézkedésig" bezár.

"Sajnos a hóhiány, a heves esőzések és a magas hőmérséklet miatt 2023. január 2-tól további értesítésig be kell zárnunk síközpontunkat" - áll a közleményben.

Jelenleg a déli Alpokban és

a 2200 méter feletti lejtőkön van még hó,

de sok alacsonyabb fekvésű településnek el kell gondolkodnia azon, hogy a síelők helyett inkább a túrázókra építse fel turizmusát a jövőben.

Ez lesz a jövő

Németország, Lengyelország és a Cseh Köztársaság szilvesztere is inkább tavaszra emlékeztetett: Varsóban január 1-jén 18,9 Celsius-fokot mértek, ami több mint 5 Celsius-fokkal megdöntötte a korábbi rekordot, a délnyugat-németországi Ohlsbachban 19,4 Celsius-fokot, az észak-spanyolországi Bilbaóban pedig 25,1 Celsius-fokot mértek.

Prágában 247 éve nem volt ilyen meleg a szilveszter, a hőmérséklet elérte a 17,7 fokot.

Wim Thiery, a Brüsszeli Egyetem éghajlatkutató professzora szerint a szubtrópusi területekről Európába meleg levegőt szállító áramlat segítette a rekordokat, de az biztos, hogy a klímaváltozás megváltoztatja a téli európai turizmust is.

"Az évszázad végére megszűnik az alpesi síelés ma ismert formája. A jövőben ezek a problémák csak súlyosbodni fognak, mert a hó tovább olvad, amíg az éghajlat melegszik" - állítja.