Nyitókép: smolaw11/Getty Images

Már csak fél napra lehet a következő jó hír a magyar uniós pénzek ügyében

Infostart
2022. december 8. 13:08
Külföldi lapértesülés az Európai Bizottság döntésével kapcsolatban, valamint arról, hogy az Ukrajnának járó hitelfelvétel kérdése után még két uniós témában fejezte ki egyet nem értését a magyar kormány képviselője.

Az Európai Bizottság már péntekre elkészíti a frissített magyar helyzetértékelését a feltételességi eljárásban vállalt 17 féle közbeszerzési és korrupcióellenes intézkedésről, ami némi előrelépést állapíthat meg, és így csökkenhet a Magyarországnak befagyasztandó felzárkóztatási források mértéke – írta a Financial Times értesülése alapján a Portfolio.

Ez kinyithatja az utat a magyar helyreállítási terv tanácsi elfogadása előtt.

Latorcai Csaba is arról beszélt csütörtökön, hogy a kormány várakozásai szerint néhány napon belül alá tudják írni a partnerségi megállapodást a Magyarországnak járó 9700 milliárd forintnyi uniós forrásról. A területfejlesztési miniszter államtitkára úgy fogalmazott, hogy a helyreállítási tervet várhatóan néhány napon belül "speciális pénzügyminiszteri tanácsi konstrukcióban" hagyják jóvá.

Mint ismert, a keddi pénzügyminiszteri csúcson a cseh soros elnökség illetékese részéről az is elhangzott, hogy ha a bizottság gyorsan leteszi az értékelését az asztalra, akkor már a jövő heti uniós nagyköveti ülésen dönthetnek is a Magyarországnak szánt kohéziós források (akár csökkentett) felfüggesztéséről. Így nem kerülne az egész ügyhalmaz a jövő csütörtöki egynapos EU-csúcs amúgy is zsúfolt napirendjére.

A Financial Times arról is ír, hogy a magyar kormány képviselői két újabb olyan témában jelezték kifogásaikat, amelyekben a megegyezéshez teljes tagállami összhang kell.

Az amerikai lap úgy tudja, hogy

  • a magyar nagykövet az Európai Bizottság friss, kilencedik oroszellenes szankciós csomagja ellen emelt szót, illetve
  • azon terv ellen is ezt tette, amelyben megdupláznák azt az uniós pénzkeretet, amelyből többek között az Ukrajnának szánt fegyvervásárlásokat is finanszíroznák.

A lap megjegyzi, hogy néhány diplomata már eddig is nyugtalanságát fejezte ki amiatt, hogy a magyar kormány túszul ejti az "összes" uniós döntéshozatalt, ami egyhangúságot követel meg, és ennek kapcsán egy másik, névtelenül nyilatkozó vezető diplomata azt mondta:

„radikális lépésekre lehet számítani, fel kell erre készülnünk”.

Azt a lap is megjegyzi, hogy Magyarország nem jelezte ellenkezését a schengeni bővítéssel szemben (Horvátország, Románia, Bulgária).

Orbán Viktor mindazonáltal a Twitteren szerdán közölte: szó sincs zsarolásról, se vétóról. Magyarország "kétoldalú alapon kész pénzügyi segítséget nyújtani Ukrajnának". Ez arra utalhat, hogy a kormány kivételt akar elérni (mint az olajszállításokra vonatkozó uniós szankciónál), nem pedig blokkolni az uniós hitelt. Ugyanakkor azt is írta, hogy meg akarják győzni az Európai Unió tagállamait, hogy nem a közös hitelfelvétel a megoldás ebben a helyzetben.