Nyitókép: Sean Rayford/Getty Images

Floridával sem finomkodott az Ian hurrikán – képek, videó

Infostart
2022. szeptember 29. 10:10
Özönvízszerű esőzéssel és közel 250 kilométer per órás széllel csapott le szerda este Florida partjaira a négyes erősségű Ian hurrikán. A vihar miatt több mint 2 millió ember maradt áram nélkül.

Legalább kétmillió ember maradt áram nélkül Floridában az Ian hurrikán miatt – idézi a CNN tudósítását a 444.hu. A 4-es erősségű vihar közép-európai idő szerint délután 3 óra körül érte el Florida partjait, helyenként 250 kilométer/órás erősségű széllel.

A floridai nemzeti gárda 5000, illetve a szomszédos államokból további 2000 tagját aktiválták. Milliókat szólítottak fel arra, hogy hagyják el az otthonaikat.

A legutóbbi jelentés szerint azóta 1-es kategóriájú hurrikánná gyengült, ahogy áthaladt Florida középső részén.

Mexikói-öböl, 2022. szeptmber 28. Forrás: NOAA/Getty Images

Charlotte megyében éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el a hatóságok a vihar partot érését követően. Az elsősegélynyújtókon kívül senki nem tartózkodhatott az utcákon.

St. Petersburg, Florida, 2022. szeptember 28. Forrás: Gerardo Mora/Getty Images

A leginkább sújtott Lee, Charlotte és Sarasota megyékben több mint 600 ezer ember maradt áram nélkül, míg az egész államban több mint 1,5 millióan érintettek az áramkimaradásokban.

Sarasota, Florida, 2022. szeptember 28. Forrás: Sean Rayford/Getty Images)

Ron De Santis kormányzó elmondása szerint 42 ezer elektromossági szakember állt készenlétben, hogy a vihar elvonulta után helyreállítsák az ellátást.

A 2004-es Charlie hurrikán meg sem közelítette a mostani hurrikán erejét. 15 kórházat kiürítettek, mintegy 40 idősközpontból és több tucat börtönből is evakuálták az ott lakókat. A működő intézmények jó része áramfejlesztőről üzemel.

St. Petersburg, Florida, 2022. szeptember 28. Forrás: Tristan Wheelock/Bloomberg/Getty Images

Az előrejelzések szerint akár 76 centiméternyi eső is hullhat Florida középső és északkeleti részén.