Nyitókép: Yui Mok

Moszkva kifogásolja, hogy nem hívták a temetésre

Infostart / MTI
2022. szeptember 16. 08:08
A Westminster apátságban tartandó gyászszertartás jelentős diplomáciai esemény, amire több mint száz koronás főt, államfőt és más személyiséget várnak, de orosz diplomatákat nem hívták meg.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője csütörtökön bírálta az Egyesült Királyság elitének iránta tanúsított "kegyeletsértő" és "erkölcstelen" magatartását, amiért nem hívtak meg orosz vezetőt II. Erzsébet királynő gyászszertartására.

"Teljességgel erkölcstelennek tartjuk azt a brit kísérletet, hogy a világszerte milliók szívét megindító nemzeti tragédiát a gyász napjaiban geopolitikai célokra használják, hogy leszámoljanak velünk" – idézte Marija Zaharovának, az orosz külügyminisztérium szóvivőjének a tárca honlapján közzétett közleményét a Vesztyi.ru hírportál.

A szóvivő emlékeztetett: a brit külügyminisztérium tájékoztatta Oroszország londoni nagykövetségét arról, hogy nem küldenek meghívót a külügyminisztérium vezetésének a gyászszertartásra. A szóvivő szerint "ürügyül" az angolok az Ukrajnában zajló "különleges hadműveletet" nevezték meg.

"Ez rendkívül kegyeletsértő II. Erzsébet emlékével szemben, aki a második világháborúban a brit hadsereg területvédelmi erőinek soraiban szolgált, amelyek a nácik, illetve ukrán követőik, Sztepan Bandera és Roman Suhevics ellen harcoltak" – írta a szóvivő. "Most a brit elit az ő oldalukon áll" – tette hozzá Zaharova.

Oroszország fehérorosz szövetségese, valamint Mianmar és Észak-Korea diplomatái sem kaptak meghívót a múlt csütörtökön 96 éves korában elhunyt királynő gyászszertartására – emlékeztetett az AFP francia hírügynökség. Az oroszok távolléte a Moszkva és London vezetői közti feszült diplomáciai kapcsolatokról tanúskodik. A feszültség több éve tart, a Szkripal-ügytől az ukrajnai háborúig.