Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Állásfoglalás az Európai Parlamentben: Sargentini 2.0?

Infostart
2022. szeptember 15. 13:29
Tulajdonképpen a korábbi Sargentini-jelentést frissítette a Gwendoline-jelentés, a döntés időzítése viszont annál is fontosabb lehet, hisz épp most kellene megegyezni az EU megfelelő szerveiről a Helyreállítási Alap pénze folyósításának részleteiről.

Nagy többséggel (433 igen, 123 nem, 28 tartózkodás) elfogadta az Európai Parlament a Gwendoline-jelentést, amiből kifolyólag a testület hivatalos véleményévé vált, hogy "Magyarország egy választási autokrácia hibrid rezsimmel" - tudósít a 24.hu.

Gwendoline Delbos-Corfield zöldpárti politikus a magyarországi jogállamisági helyzetről tett jelentést, amelyben azt írja, Magyarország súlyosan megsértette az unió alapértékeit.

A potentát Judith Sargentinitől vette át a magyarországi demokráciát vizsgáló munkát, amelyben már korábban is részt vett - ismert, a Sargentini-jelentés vezetett a Magyarország ellen indított, 7-es cikk szerinti eljáráshoz, amely viszont továbbra sem zárult le.

Arról továbbra is jogi vita folyik, hogy milyen következménye lehet ennek az eljárásnak. A mostani jelentés és a róla szóló döntés ennek az eljárásnak a frissítése. Szó van benne például a Meseország mindenkié című könyv körüli ügyekről.

A jelentés felszólítja az Európai Bizottságot és az Európai Tanácsot is, hogy lépjen fel határozottan, és ne adjon pénzt Magyarországnak, de

önmagában a jelentésnek nincs következménye a bizottságra vagy a tanácsra nézve. Politikai következménye lehet.

Ami az időzítést illeti, a jelentés elfogadásának ezen a héten még fontos szerepe lehet, mert a bizottság vasárnap dönthet arról, mennyi pénz megvonását kéri Magyarországtól. A tanácsnak egy hónapja van a döntésre, amelyet meghosszabbíthat három hónapra. A három hónap lejárta majdnem pontosan egybeesik azzal, ameddig meg kell egyezni a Helyreállítási Alap pénzeiről, hogy ne veszítse el Magyarország a vissza nem térítendő támogatásokat.