Nyitókép: Scott Barbour/Getty Images

Tajvan az oroszok ellen bevált fegyverekből spájzol

Infostart
2022. szeptember 2. 08:03
Peking egyáltalán nem repes a hírtől.

Tajvan elkezdte a nagybevásárlást azokból az amerikai fegyverekből, melyekkel az ukránok eredményesen vették fel a harcot az orosz megszálló erőkkel. A Bloomberg szerint mindez azt jelzi, hogy a szigetország az orosz–ukrán konfliktus tanulságai alapján készül egy esetleges jövőbeni kínai invázió visszaverésére – írja a G7 portál.

A tajvani fegyveres erők parancsnoka szerint az amerikai Javelin páncéltörőkre már leadták a rendelést, illetve igény van több, HIMARS-fegyverrendszer (High Mobility Artillery Rocket System, „nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszer”) beszerzésére is, amiket a következő öt évben fognak leszállítani.

Közben Peking a héten már figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ne szállítson fegyverrendszereket Tajvannak, a Biden-adminisztráció ugyanis arra készül, hogy 1,1 milliárd dollár értékben értékesít rakétákat és különböző radareszközöket a tajvani hadseregnek.

A híroldal arra is emlékeztet, hogy a CIA igazgatója korábban azt mondta: Kína is tanul az orosz–ukrán háborúból, és az oroszok sorozatos kudarcai arra ösztönözhetik őket, hogy egyből elsöprő erejű támadást alkalmazzanak majd, ezzel biztosítva a gyors győzelmet egy Tajvan elleni invázióban. William J. Burns erre viszont jelenleg nem sok esélyt lát.

A tajvani helyzetről is beszélt Salát Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában: