Nyitókép: MTI/EPA/Iráni védelmi minisztérium

Nehezen formálódik az Irán elleni koalíció

Infostart / MTI
2022. július 15. 16:31
Az Iránnal szembeni összefogást Izrael sürgeti, mert nem akarja, hogy Teherán atomfegyverekhez jusson.

Az Egyesült Arab Emírségek nem kíván egy Irán ellen alakuló "tengely" része lenni - jelentette ki az ország külügyi államminisztere. Anvar Gargás Párizsban nyilatkozott és közölte: országa annak ellenére is szeretné javítani és nagyköveti szintre emelni az Iránhoz fűződő kapcsolatait, hogy a teheráni vezetés nem segíti a diplomáciai erőfeszítéseket.

Gargás azért utazott Párizsba, hogy előkészítse az emírségek államfője, Mohamed bin Zájid Ál Nahaján hétfőn kezdődő franciaországi látogatását. Iránnal kapcsolatban leszögezte, hogy Abu-Dzabi nem támogat semmilyen agresszív fellépést.

Ugyanakkor azt mondta, hogy az emírségek pártolja azokat kezdeményezésekett, amelyek megvédik az országot drón- és rakétatámadásoktól. De csak akkor, ha ez "nem irányul egy harmadik ország ellen".

Mindez akkor történt, amikor Joe Biden amerikai elnök közel-keleti körúton van. Csütörtökön találkozott Jaír Lapid izraeli kormányfővel, aki közölte: az Egyesült Államokkal együtt nem tűrik, hogy Irán atomfegyvert szerezzen. Lapid előzőleg bejelentette, hogy országa egy, az iráni nukleáris törekvéseket megakadályozó nemzetközi koalíció kialakításán dolgozik.

Az amerikai elnök közel-keleti körútját Szaúd-Arábiában folytatja. A sivatagi királyság számít Irán legfőbb riválisának a térségben.

Az emírségek 2020-ban, az úgynevezett Ábrahám-egyezmény keretében - az Egyesült Államok közvetítésével - normalizálta kapcsolatait Izraellel.