Nyitókép: towfiqu ahamed/Getty Images

Kína jelenti a legnagyobb gazdasági és biztonsági kockázatot a brit és amerikai titkosszolgálatok szerint

Infostart
2022. július 8. 10:10
Az FBI és az MI5 ritkaságszámba menő módon közösen állt a nyilvánosság elé, hogy a Kínából érkező fenyegetésre hívja fel a figyelmet. Konkrét példákat is soroltak arra, milyen kínai akciókat lepleztek le.

Christopher Wray, az FBI igazgatója szerint Kína "a legnagyobb hosszú távú fenyegetést jelenti gazdasági és nemzetbiztonsági helyzetünkre": azt állítja, az ázsiai ország beavatkozott a politikába, többek között a közelmúltbeli választásokba.

Ken McCallum, az MI5 vezetője elmondta, hogy szolgálatának az elmúlt három évben több mint kétszeresére kellett növelnie a kínai tevékenységgel szembeni munkát, de még ezt is meg kell duplázniuk. Az MI5 jelenleg hétszer annyi vizsgálatot folytat a Kínai Kommunista Párthoz köthető tevékenységekkel kapcsolatosan, mint amennyit 2018-ban.

A technológia tulajdonjoga

McCallum úgy fogalmazott, hogy a Kínai Kommunista Párt által jelentett kihívás mindent megváltoztat, míg Wray óriási és lélegzetelállító kihívásnak nevezte azt a BBC cikke szerint.

Az FBI vezetője arra figyelmeztetett: ha Kína úgy dönt, megszállja Tajvant, az a világot valaha érintő legnagyobb szabású gazdasági káoszhoz vezethet. Az MI5 londoni központjában tartott közös nyilatkozat alkalmával arra is figyelmeztette a hallgatókat, hogy a kínaiak el akarják lopni a vállalati technológiákat, ami komolyabb fenyegetés, mint azt a legtöbb üzletember gondolná.

Előfordult már az is, hogy

kínai vállalatokhoz köthető személyek ástak ki genetikailag módosított vetőmagvakat Amerikában, hogy megismerhessék azokat - a fejlesztés több milliárd dollárba és több mint tíz évbe került volna,

így viszont egyszerűen ellophatták a technológiát.

Wray arról is beszélt, hogy Kína tömeges csalásokra és lopásra is használja a kiberkémkedést, hackerprogramja nagyobb, mint az összes többi nagy országé együttvéve.

Az MI5 vezetője szerint a kiberfenyegetésekkel kapcsolatos információkat 37 országgal osztották meg, májusban pedig meghiúsítottak egy kifinomult fenyegetést a repülőgépipar ellen.

A hírszerzés behálózza a cégeket és a szakembereket

Konkrét esetekről is beszámoltak a titkosszolgálati vezetők. Ezek egyikében egy brit légi közlekedési szakértőt kerestek meg vonzó álláslehetőséggel az interneten: kétszer vitték ki Kínába, ahol végül egy olyan cég képviseletében kértek tőle műszaki információkat katonai repülőgépekről, amely valójában a kínai hírszerzés fedőszervezete volt.

"Itt léptünk közbe" - mondta McCallum. Azt is elmondta, hogy egy kínai vállalat megkeresett egy mérnöki céget is, majd elvették technológiáját azelőtt, hogy az üzletet lefújták volna, ami csődeljáráshoz vezetett.

Az Egyesült Államokban a kínai kormány közvetlenül beavatkozott tavasszal egy New Yorkban tartott kongresszusi választásba, mert nem akarták, hogy egy olyan jelöltet válasszanak meg, aki a Tienanmen téri tüntetés kritikusa és egykori tüntető volt, mondta az FBI igazgatója. Ennek elérésére elmondása szerint

kompromittáló információkat igyekeztek begyűjteni a jelöltről,

majd mikor nem találtak semmit, egy szexmunkás bevonásával igyekeztek besározni, és egy megrendezett autóbaleset lehetőségét is felvetették.

Azt hitték, a radar alatt repülhetnek

Wray szerint Kína sokféle tanulságot vont le az ukrajnai konfliktusból: ezek közé tartozik az is, hogy megpróbálják magukat elszigetelni az Oroszországot sújtó szankcióktól. Hozzátette: ha Kína mégis megtámadná Tajvant, a gazdasági zavarok sokkal nagyobbak lennének, mint az idén tapasztaltak, a nyugati befektetések Kína túszaivá válnának, az ellátási láncok megszakadnának.

"Nincs okom azt hinni, hogy a Tajvan iránti érdeklődésük bármilyen módon csökkent volna" - mondta az FBI igazgatója a beszéd után újságíróknak.

Az MI5 vezetője szerint új jogszabályok segíthetnek a fenyegetés kezelésében, de

az Egyesült Királyságnak is keményebben kell védekeznie, biztosítva azt is, hogy a társadalom minden része jobban tisztában legyen a kockázatokkal.

Elmondta, hogy a vízumrendszer reformja nyomán több mint 50, a kínai hadsereggel kapcsolatban álló diák hagyta el az Egyesült Királyságot.

"Kína túl sokáig számított arra, hogy mindenki számára csak a második legfontosabb prioritás, de már nem repülnek többé radar alatt" - mondta Wray.