Nyitókép: Samsul Said/Bloomberg via Getty Images

Már nem megy az élelmezéssegély, csökkenteni kellett az adagokat

Infostart / MTI
2022. június 14. 21:24
Adományok híján csökkenteni kellett a Dél-Szudánban kiosztandó élelemadagokat, 1,7 millió embertől ezért kénytelenek megvonni a segítséget - jelentette be Adeyinka Badejo-Sanogo, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) ügyvivő igazgatója kedden.

Badejo-Sanogo kedden Jubából, az Afrika középkeleti részén elterülő Dél-Szudán fővárosából videókapcsolaton keresztül nyilatkozott a genfi sajtókonferencián összegyűlt újságíróknak, akiknek elmondta, hogy a WFP pillanatnyi költségvetése jelenleg 4,4 millió ember támogatására elég, "az ország 11 milliós lakosságának azonban a kétharmada élelmezési segítségre szorul".

"Éhínség-megelőzési üzemmódban vagyunk" - jelentette ki az igazgató, hangsúlyozva, hogy a kiosztott gabonafélék, hüvelyesek, étkezési olaj és só mennyiségét már tavaly a felére kellett csökkenteniük. Hozzátette: a WFP már minden olyan lehetőséget kimerített, amely segített volna elkerülni az élelmezési program szűkítését.

Badejo-Sanogo felhívta az újságírók figyelmét arra, hogy Dél-Szudán "egyszerre több válsággal is küzd", nem csak a súlyos áradások és aszályok nehezítik meg az ország előrehaladását, de a belföldi konfliktusok és az Ukrajnában zajló háború miatti áremelkedések is jelentős gondokat okoznak. "Dél-Szudán (2011-es) függetlenedése óta a ínségesebb évvel van dolgunk" - tette hozzá az igazgató, "robbanékonynak" titulálva az országban tapasztalható válsághelyzetet.

Az élelmezési programnak - melyet javarészt gazdagabb, fejlett országok támogatnak - az igazgató beszámolója szerint az év hátralévő részében 426 millió dollárra (162,4 milliárd forint) volna szüksége Dél-Szudán megsegítésére. A jelenleg rendelkezésre álló költségvetés így 4,5 millió dél-szudáni élelmezési ellátására lesz elegendő, közülük 87 ezren pedig már valóban az éhezés határán szenvednek.

(A nyitókép illusztráció.)