Nyitókép: Bernd von Jutrczenka/picture alliance via Getty Images

Felső plafont szabna az olaj árának az Európai Unió és az Egyesült Államok

Infostart
2022. május 24. 18:50
Oroszország az elmúlt időszakban több pénzre tett szert kevesebb olaj értékesítéséből. A német gazdasági miniszter szerint meg kell akadályozni, hogy mindez folytatódjék a tervezett uniós embargó után is.

A ZDF német közszolgálati televíziónak Davosból nyilatkozó Robert Habeck úgy vélekedett, hogy az orosz olajimport tervezett uniós tilalma "kézzelfogható közelségbe" került. Az európai embargó ugyanakkor nem vezet automatikusan ahhoz, hogy csökkennek az orosz állam bevételei.

"Putyin az elmúlt hetekben kevesebb olajat értékesített, és több bevételre tett szert" – hívta fel a figyelmet Habeck. Ennek oka pedig az volt, hogy már a tervezett embargóval kapcsolatos vita következtében is emelkedett az olaj ára. Ezért feltételezhető, hogy Oroszország az embargó ellenére is olaját más helyeken jobb áron tudja majd értékesíteni.

Habeck elismerte, hogy egy ilyen lépés csak akkor lehet eredményes, ha ahhoz minél több ország csatlakozna, és Oroszország nem jutna más értékesítési piacokhoz. Így lehetne Oroszországot szankcionálni, egyidejűleg pedig az olaj árát is kordában tartani, különös tekintettel arra, hogy a magas ár súlyos terhet jelent a gazdaságok számára.

"Az Európai Bizottság és az Egyesült Államok ezen a javaslaton dolgozik" – fogalmazott a német gazdasági miniszter, aki utalt ugyanakkor arra is, hogy legutóbb India jelentősen bővítette oroszországi olajimportját.

"A vásárlók kartelljét hoznánk létre az orosz kínálati kartellel szemben.

Természetesen ez egy rendkívüli intézkedés, de rendkívüli időket is élünk" – mondta Robert Habeck.

A miniszter arra számít, hogy az Európai Unió hamarosan életbe lépteti az Oroszországgal szembeni olajembargót.