Nyitókép: MTI/Komka Péter

Ausztria külön elbánásban részesíti a Janssennel oltottakat

Infostart
2021. november 12. 13:35
Csak január 3-ig tekintik védettnek a Johnson and Johnson vakcinájával oltottakat.

„A Johnson and Johnson (Janssen) vakcinával oltottak esetében egységesen 2022. január 3-ig lesz érvényes a védettségi igazolás, ezt követően egy második oltás felvétele lesz szükséges” – írja a Konzuli Szolgálat ismertetője az osztrák rendelkezésekről.

Az előírás nem a beutazásokra vonatkozik, hanem az országon belüli védettségről rendelkezik, tehát akit Janssennel oltottak, annak ügyelnie kell arra, hogy az oltási igazolással nem tudja védettségét igazolni január 3. után azokon a helyeken, ahol ezt előírják, vagyis a szolgáltatások igénybevételénél.

Ausztria a Magyarországon használt oltóanyagok közül a Szputnyik V-t nem ismeri el, a nyugati vakcinákat és a Sinopharmot viszont igen.

December 6-tól a szolgáltatások igénybevétele esetén 12 hónapról 9 hónapra csökken az oltási igazolások (zöld útlevél) érvényessége – írják az oldalon. A kétdózisú oltásoknál a második adag beadásától 270 napig él a védettség, egydózisúnál, mint amilyen a Janssen is, a beadást követő 22. naptól 270 napig.

Ez alapján úgy tűnik, hogy aki első oltásként Janssent kap december elején, annak csak pár napig lesz érvényes védettsége Ausztriában.

Az nem világos, hogy mi van akkor, ha valaki két Ausztriában is elfogadott oltást kap, a második beadása után eltelt már 270 nap, és kiegészítő, vagyis harmadik oltásként Janssent vett fel.