Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Marcin Onufryjuk

Már lőnek a fehérorosz–lengyel határon – videók

Infostart
2021. november 9. 16:24
Több lövést is leadtak fehérorosz oldalon egyenruhás katonák a migránsok irányában.

Lövések dördültek a fehérorosz–lengyel határon: egyenruhába öltözött fegyveresek láthatóan különösebb célzás nélkül figyelmeztető lövéseket adtak le a határon a fehérorosz oldalon. A határ környékét lezárta a lengyel hadsereg, de a Twitterre így is kijutnak videók a környékről – írja a Hvg.hu.

Az egyik felvételen az látszik, hogy a fehérorosz oldalon egy egyenruhás lead egy lövést – a tweetelő szerint – a migránsok irányába. A Liveuamap képmagyarázata szerint ez az esemény még fehérorosz területen történt.

Egy másik videón viszont már rövidebb sorozatokat lőnek ki az egyenruhások a földön ülő tömeg feje fölé. A lengyel álláspont szerint a fehérorosz fegyveresek terelik a menekülteket és bevándorlókat a határ felé.

A lengyel–fehérorosz határon fennálló helyzet az egész Európai Unió stabilitását veszélyezteti, Lengyelország az európai uniós és NATO-partnerekkel együtt védeni fogja az európai békét – hangsúlyozta kedd reggeli Twitter-bejegyzésében Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, valamint rendőrök és az önkéntes területvédelmi erők hétfőn mozgósított alakulatai.

A lengyel katonákhoz intézett beszédében Morawiecki megállapította: a fehérorosz rezsim a hibrid háború új módszereit alkalmazza, a migránsokat „élő pajzsként” használja. Felidézte: Varsó több humanitárius konvojt indított Fehéroroszországba a migránsok megsegítésére, Minszk azonban ezeket nem engedte be.

Közben Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kedden telefonbeszélgetés keretében tárgyaltak a kialakult helyzetről. Mindketten aggodalmukat fejezték ki a lengyel határon zajló csapatösszevonással kapcsolatban.