Nyitókép: MTI/AP/Zabi Karimi

Rohamtempóban evakuál az EU Kabulból, az afgán menekülteket elosztják az országok között

Infostart / Fóris György
2021. augusztus 16. 16:22
Rendkívüli videokonferenciát tartanak kedden az EU-országok külügyminiszterei az afganisztáni helyzet értékelésére. Az egyik fontos feladat a Kabulban rekedt tagállami tisztviselők mellett az őket segítő afgán munkatársak biztonságának a szavatolása, amit a bizottság igyekszik megszervezni.

A hírek szerint tagállami szinten folyamatosan zajlik a kabuli képviseletek ürítése, mindenki az amerikai erők által egyelőre még biztosított kabuli reptérre igyekszik kijuttatni embereit. Az erről szóló tagországi közlemények minden esetben hozzáteszik, hogy ebbe beleértik a náluk dolgozott helyi afgán munkatársak kimentését is.

Bonyolultabb kérdést vet fel az EU közös képviseletének mintegy 100 fős afgán munkatársi gárdájának – fordítóktól tanácsadókon át kiszolgáló személyzetig – az evakuálása, akik esetében családtagokkal együtt előzetes számítások szerint mintegy 460 fővel kell számolni.

Az EU-képviselet önmagában nem képes sem vízumot, sem menedékjogot kínálni,

nem lévén önálló állami entitás, úgyhogy most – igazából már a múlt hét óta – a tagországok körében folyik az egyeztetést, hogy ki mennyit tud „bevállalni” közülük.

„Rendkívül sürgető a helyzet, abszolút komolyan vesszük a kérdést és igyekszünk mindent megtenni a gyors megoldás érdekében” – idézte ennek kapcsán az AFP-hírügynökség az Európai Bizottság szóvivőjét. A Reuters eközben közösségi diplomatát idézett, aki arra panaszkodott, hogy a vártnál hamarabb zuhant nyakukba az azonnali megoldás szüksége, arra számítottak, hogy napjaik, ha ugyan nem heteik vannak még az afgán személyzet elhelyezésének elrendezésre.

Az első kézzelfogható jelét a tagállami segítségnek eddig a spanyol kormány adta, amelyik hétfőn két repülőjét is Dubaiba telepítette,

részint saját munkatársainak, részint a velük dolgozó afgánoknak, emellett pedig „az európai uniós személyzet” a kimentésére is.

“Támogatjuk az EU külügyi szolgálatához tartozó munkatársak és helyi kisegítőik rendezett távozását Kabulból” – jelentette be José Maneu Albares spanyol külügyminiszter. Megfigyelők megjegyzik, hogy a prompt spanyol segítségben alighanem szerepe volt annak is, hogy az EU közös külpolitikai főképviselője (Josep Borrell) jelenleg szintén spanyol.

Az amerikai csapatok a kabuli reptéri védelme már csak néhány órára áll fenn – a Pentagon eredetileg azt jelezte, hogy az evakuálás katonai biztosítását „72 óra alatt” felszámolják –, így a gyors megoldások kihordása is (ami egyúttal adminisztrációs teendők bonyolítását is igényli, mint a minimális utazási okmányok biztosítása) hirtelen nagyon kapkodóvá vált.

Ami a tagállami akciókat illeti, a francia elnöki palota igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy logisztikával is készültek – több francia repülő is már a térségben van –, emellett magát a kimenekítést Párizs szerint „már áprilisban” elkezdték előkészíteni.

A francia közlemény egyúttal ígéretet tett, hogy a gondoskodás a francia képviselet és a helyben működött francia védelmi erők afgán nemzetiségű segítőin túl

kiterjed majd a francia képviselettel kapcsolatba került „újságírókra, emberi jogi aktivistákra és művészekre is”.

Olaszország kabuli követségéről eddig 70 olasz és afgán nemzetiségű munkatársat menekített ki – hétfőn már meg is érkeztek Rómába –, az afgánok esetében a mentés a családtagokra is kiterjedt.

Határozott segítséget ígért – szintén németeknek és afgánoknak egyaránt – a kabuli nagykövetség kapcsán Heiko Maas német külügyminiszter is (bizonyos német katonai biztosítás itt is folyamatban van).

A finn követségről Helsinki 130 finn és afgán munkatársat készül evakuálni, és hasonló műveleten dolgozik valamennyi skandináv ország.

Ők is, valamint a holland követség munkatársai és segítői is a

kabuli reptéren vannak már és várják az indulást, illetve egy részük már távozott.

Holland részről is az evakuáltok közé vették a Kabulban velük dolgozó afgánokat is.

Ugyancsak “cseh és afgán helyi kollégák” eredményes kimentését jelentette be Andrej Babiš cseh miniszterelnök is, a 46 fős egykori kabuli cseh követségi stáb hétfőn már úton volt Prágába.

Ami a keddi EU-külügyminiszteri megbeszélést illeti, Borrell előzetesen annyit közölt róla, hogy első körben a cél “az első értékelések” megejtés.

Mindehhez képest Charles Michel, az Európai Tanács állandó elnöke twitteres üzenetében arra is emlékeztetett, hogy miközben a legsürgetőbb minden esetben a tisztviselői kör, a személyzet és a családtagok biztonságba helyezése, a továbbiakban úgymond nem kétséges, hogy

„igen sok tanulságot kell majd feldolgoznunk”.