Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Sem van der Val

Amerikai egészségügyi hatóságok a Janssen-vakcina használatának felfüggesztését javasolják

Infostart / MTI
2021. április 13. 18:06
Hat embernél néhány nappal az oltás után ritka, vérrögképződéses rendellenességek léptek fel.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) tanácsadó testülete szerdán ülést tart, hogy felülvizsgálja az eseteket, az élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) pedig ellenőrzi az elemzést - tudatták az ügynökségek egy közös közleményben. A CDC és az FDA a vizsgálatok lezárultáig nem javasolta a vakcinák használatát.

A hat személy mindegyike nő, 18 és 48 éves kor közöttiek, és esetükben az oltás beadása után 6-13 nappal trombocitopéniával (alacsony vérlemezkeszámmal) kombinált - az igen ritka, főként fiatalabb nőknél előforduló - agyi vénás sinustrombózis (CVST) volt megfigyelhető. A CDC és az FDA szerint azonban a mellékhatások látszólag rendkívül ritkán fordulnak elő. A New York Times tisztségviselőkre hivatkozó beszámolója szerint az egyik nő meghalt, egy másik, válságos állapotban lévőt pedig kórházba szállítottak.

Az Egyesült Államokban hétfőig több mint 6,8 millió adagot adtak be a februárban engedélyett Johnson and Johnson-védőoltásból.

A Johnson and Johnson az amerikai javaslatot követően bejelentette: úgy döntött, hogy

késlelteti a vakcinák leszállítását Európába.

A cég közölte: szorosan együttműködik az ellenőrzést végző hatóságokkal, felülvizsgálatot végez az amerikai és európai hatóságokkal, de addig is "előrelátóan késlelteti a vakcinák leszállítását" az európai országokba. A Johnson and Johnson azonban hangsúlyozta, hogy eddig nem állapítottak meg egyértelmű kapcsolatot a tromboembóliás esetek és vakcinája között.

Az EU-ba hétfőn érkeztek meg az első Johnson and Johnson-vakcinaszállítmányok az oltóanyag engedélyeztetése után egy hónappal.

Az amerikai javaslat után nem sokkal Svédország közölte: a következő napokban döntést hoz a Johnson and Johnson vakcinájának felhasználásával kapcsolatban.