Nyitókép: MTI/Reuters/AP/Yves Herman

Az EU nagybevásárlást csinál az egyik vakcinából

Infostart / MTI
2021. február 17. 14:05
Ursula von der Leyen bejelentette, hogy új program létrehozásával gyorsítják fel a járványok elleni védekezést.

Az Európai Bizottság további 300 millió adag oltóanyag beszerzéséről kötött megállapodást az amerikai Moderna biotechnológiai vállalattal – közölte az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben.

Az Európai Bizottság november elején hagyta jóvá a Moderna vállalattal kötött oltóanyag-beszerzéséről szóló első szerződést, amely összesen 160 millió adag koronavírus elleni oltóanyag megvásárlását teszi lehetővé az unió számára.

Az Európai Bizottság közleménye szerint a Modernával kötött második szerződés értelmében a brüsszeli testület 2021-ben és 2022-ben további 150-150 millió adag oltóanyagot vásárolhat a tagállamok nevében. Az új szerződés lehetőséget biztosít arra is, hogy az unió az oltást alacsonyabb és közepes jövedelmű országoknak adományozza, vagy átirányítsa más európai országokba – közölték.

Részben a mutációk miatt indul a HERA Incubator

Ursula von der Leyen arról is beszélt, hogy az EU új program létrehozásával gyorsítja fel a koronavírus-járvány elleni védekezést.

Az új típusú koronavírus és mutációi elleni fokozottabb védekezést célzó,

HERA Incubator nevű program a felkészültség növelésére, az új vírusmutációk ellen is hatékony vakcinák fejlesztésére és a gyártási kapacitás bővítésére összpontosít

– közölte.

A bizottsági elnök elmondta, az egészségügyi vészhelyzetben a reagálást segítő, nemrégiben bejelentett uniós hatóság (HERA) biovédelmi rendszerére épülő program a tervek szerint az unióban és a világ más részén dolgozó kutatókat, biotechnológiai vállalatokat, gyógyszergyártókat és illetékes állami hatóságokat fogja össze a koronavírus és új változatainak azonosítására. Ösztönözni fogja az új vakcinák kifejlesztését, gyorsítani az oltóanyagok jóváhagyási folyamatát és biztosítani a gyártási kapacitás folyamatosságát és növelését – tette hozzá.

A jövőbeni egészségügyi válságokra való felkészülést segítő HERA biovédelmi rendszer a tervek szerint hosszú távon kiszámítható finanszírozást nyújt majd az élvonalbeli technológiai vállalatoknak, és összekapcsolja azokat például az Európai Gyógyszerügynökséggel vagy az Európai Bizottsággal. Célja a jobb felkészültség elérése, a gyógyszeripari szereplőkkel folytatott közös munka javítása, valamint a koronavírus-járványhoz kapcsolódó kihívások kezelése.

A felkészültség fokozását segítő program egyebek mellett

mintegy 225 millió euró uniós finanszírozást biztosít a vírusmutációkat kimutató új típusú tesztek kidolgozására, a genetikai variánsok kutatásának támogatására,

illetve az adatcsere javítására. A HERA program állandó struktúrát biztosít az esetleges kockázatok modellezéséhez, a globális felügyelethez, a gyártási kapacitás rugalmasságának fenntartásához, összehangolásához és fokozásához, az ellátási láncot fenyegető kockázatok feltérképezéséhez, valamint az oltások és gyógyszerek kutatásához és fejlesztéséhez - tették hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!