Nyitókép: MTI/EPA/AFP/Olivier Douliery

Szakértő: Hillary Clinton előnye is olvadt 2016-ban, most Joe Bidené is

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika
2020. október 28. 06:00
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa több kutatási eredményről is beszámolt - már igen kevéssel az amerikai elnökválasztás előtt.

November 3-án kiderül, ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Az országos és tagállami szintű közvélemény-kutatási adatok is a demokrata Joe Biden előnyét mutatják. Szabó István László, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának tudományos főmunkatársa szerint ugyanakkor Donald Trump jelenlegi elnök győzelme egyáltalán nem zárható ki.

"Minden előfordulhat. A számok egyelőre Joe Biden egykori alelnök győzelmére utalnak, ugyanakkor azt is látni kell, hogy

a mindenkori hivatalban lévő elnöknek akár az utolsó napokban is van esélye fordítani a támogatottsági adatokon.

A közvélemény-kutatások 2016-ban többé-kevésbé pontosan mérték Hillary Clinton támogatottságát, de annak görbéje lefelé ívelt a kampány utolsó 10 napjában, amit nehéz volt mérni, végül 2,1 százalékkal több szavazatot is kapott Clinton Trumpnál, ám a szavazateloszlás amerikai rendszere miatt mégis Donald Trump lett az elnök" - fejtegette a szakértő az InfoRádióban.

A bő 250 millió amerikai választópolgár 2016-ban 56 százalékos részvételi arányt produkált, Szabó István László most magasabbat prognosztizál.

Joe Biden korábbi, 9-10 százalékpontos előnye egyébként ugyanúgy csökken, mint Hillary Clintoné 2016-ban, csak nem olyan mértékben, a szakértő most 8-ra teszi a különbséget.

A szavazás már tart, ugyanis levélben is lehet szavazni, ami miatt Donald Trump a közelmúltban többször is szólt, csalást emlegetve.

"A levélszavazatok utaznak, a járványügyben kérték is erre az embereket, ennek megfelelően több tízmillióan ebben a formában már szavaztak is. De én nem tudom megítélni, hogy mekkora a csalás esélye, a szavazat borítékba kerül, a boríték pedig postán keresztül jut el a választási bizottsághoz. Ez persze a posta tesztje is, amelynek a költségvetési hátterét megerősítették" - ecsetelte.

A magyarok a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közvélemény-kutatásában részt véve mondhatták el, hogy ki fog szerintük győzni, és azt is, hogy kinek örülnének. A kutatás arra jutott, hogy Donald Trump megfordíthatja a jelenlegi esélyeket - 30 százalék Biden 25 százaléka ellenében, 45 százalék tartózkodott -, és maradhat még egy ciklust, de arra is, hogy a magyarok Joe Bidennek örülnének jobban (31 százalék, Trump 22 százalékával szemben).

A magyar válaszadók enyhe többsége úgy véli, ha Joe Bident elnökké választják, romlani fognak a magyar-amerikai kapcsolatok.

A szeptemberben zajlott kutatásból még az is kiviláglik, hogy a magyar felnőtt népesség ötöde követi a külföldi híreket, és 60 százaléka követi alkalmanként, vagyis 80 százalék értesülhet az amerikai elnökválasztás eseményeiről is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Amerika választ - Szabó István László
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Donald Trump győzelmét várják a magyarok - Szabó István László
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást