Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Az Európai Tanács elnöke még az idén megállapodna a britekkel

Infostart / MTI
2020. október 15. 16:25
Charles Michel szerint viszont nem szabad minden áron megegyezni az Egyesült Királysággal. Úgy véli, erősíteni kell az együttműködést az unióban a koronavírus visszaszorítása érdekében és a klímavédelemben még ebben az évben dönteni kell a 2030-as célok tekintetében.

Michel: az EU megállapodást akar Nagy Britanniával, de nem minden áron

Az Európai Unió még az év vége előtt kereskedelmi megállapodást akar kötni az Egyesült Királysággal, de nem minden áron – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőinek kétnaposra tervezett tanácskozására érkezve.

Michel rövid nyilatkozatában kiemelte, az unió készen áll a tárgyalások folytatására, amelyek folyamán meg akarja védeni a piaci részvétel egyenlő versenyfeltételeit, valamint egyetértésére törekszik egyebek mellett a környezetvédelem, a foglalkoztatás és az állami támogatás területein.

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben azt mondta, előrelépést kell tenni a tagállamok közötti együttműködés és az európai szintű koordináció erősítése terén a vírus terjedésének visszaszorítása érdekében. A klímavédelmet illetően arról beszélt, hogy

a tagországoknak az év végéig döntést kell hozniuk a 2030-ra kitűzött célokat illetően.

Reményét fejezte ki, hogy a csütörtökön kezdődő tanácskozás alkalmat biztosít azon részletek meghatározásához, amelyek lehetővé teszik a decemberi megállapodás elfogadását.