Nyitókép: MTI/EPA/Marina Szerebriakova

Online petícióba kezdett a fehérorosz ellenzék - megszólalt az EU első embere

Infostart / MTI
2020. augusztus 14. 12:56
Újra akarják számoltatni a leadott voksokat. Ursula von der Leyen közben a választásokon és azt követően bűnöket elkövetők felelősségre vonását követeli.

A fehérorosz elnökválasztáson leadott szavazatok újraszámlálását követelő online petíció aláírására buzdította támogatóit Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt pénteken.

Egy a YouTube-on közzétett videóban Cihanouszkaja azt kérte híveitől: támogassák kezdeményezését, amelynek célja elérni, hogy hivatalos vizsgálatot indítsanak az elnökválasztás elcsalását illető vádak miatt.

Az angoltanárnőből lett ellenzéki politikus egyúttal követelte az erőszak befejezését, és felszólította a polgármestereket, hogy

szervezzenek békés megmozdulásokat

a hétvégére.

Az eddigi megmozdulásokról egyébként korábban a fehérorosz belügyminiszter azt mondta, nem lehet forradalomnak minősíteni azokat, és mivel ő "nem vérszomjas ember", támogatja újságírók és mások szabadon bocsátását - miután a nyilvánosság munkásait éppen a hatalom tette rács mögé a választások napjaiban.

Andrej Babis cseh miniszterelnök - aki épp az amerikai külügyért látja vendégül ezekben a napokban - már azt követeli, ismételjék meg a választást.

Ursula von der Leyen: a visszaélések elkövetőinek felelniük kell

További szankciók meghozatalára van szükség azokkal szemben, akik megsértették a demokratikus értékeket vagy visszaéltek az emberi jogokkal Fehéroroszországban - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, az uniós külügyminiszterek rendkívüli tanácskozását megelőzően pénteken.

Twitter-üzenetben reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió tagországainak péntek délután, videokonferencia keretében tanácskozó külügyminiszterei vitájuk során kinyilvánítják a fehérorosz nép alapvető szabadságokhoz és demokráciához fűződő jogainak uniós támogatását.

A tárgyaláson a minszki mellett a bejrúti helyzet is napirendre kerül - Fehéroroszországgal szemben újabb szankciókról értekezhetnek -, csakúgy, mint a Földközi-tengeren zajló török tevékenység, valamint a venezuelai válság. Döntésekre az online konferencián nincs lehetőség, csak előkészítésre.