Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Donald Tusk beszélt a Fidesz néppárti tagságáról

Infostart
2020. január 29. 16:23
Az Európai Néppárt (EPP) hétfőn kezdődő választmányán nem veszik napirendre a magyar kormánypárt ügyét.

A Fidesz felfüggesztésének meghosszabbítását fogja javasolni az Európai Néppárt elnöke – írta Twitteren az EPP portugál alelnöke, Paulo Rangel. A politikus ezt azután posztolta, hogy Donald Tusk részt vett a néppárti frakció szerdai ülésén, és a következő év prioritásairól beszélt – vette észre a hvg.hu.

Így szinte biztosra vehető, hogy a Fideszt nem zárják ki az Európai Néppártból, de érvényben marad a felfüggesztés, tehát a Fidesz képviselői továbbra is a frakció tagjai maradhatnak, de nem vehetnek részt a kereszténydemokrata párt találkozóin és döntéseiben.

Tusk állítólag a néppárti bölcsek jelentése alapján hozta meg a döntést, a frakció ülésén pedig arról is beszélt, hogy a Néppárt hétfőn kezdődő választmányán nem is veszik napirendre a magyar kormánypárt ügyét.

Donald Tusk múlt hétfőn találkozott a Fidesz vizsgálatával megbízott három politikussal. Az osztrák Wolfgang Schüssel, a belga Herman von Rompuy és a német Hans-Gert Pöttering feladata az volt, hogy a magyar kormánypárt felfüggesztése után mérjék fel, mennyire megy szembe az EPP alapértékeivel a Fidesz.

Orbán Viktor miniszterelnök évnyitó sajtótájékoztatóján arról beszélt, az Európai Néppárt rossz irányba tart, nem áll ki az eredeti értékei mellett, ezért az a kérdés, hogy a változásokat a Fidesz ki tudja-e váltani, és ha nem, akkor egy új kereszténydemokrata kezdeményezéssel állinak elő.