Nyitókép: Polícia Slovenskej republiky

Szörnyű részletek a szlovákiai busztragédiáról

Infostart
2019. november 13. 17:28
Legkevesebb 12 halottat követelő buszbaleset történt a szlovákiai Nyitragerencsér közelében. A sérültek száma megközelíti a 20-at.

A tragikus kimenetelű baleset során egy kamionnal ütközött össze egy autóbusz, amely az árokba szaladt és felborult.

A helyszínen 12-en haltak meg, köztük négy kiskorú gyerek, 17 további személyt pedig kórházba szállítottak, hármuk sérülése életveszélyes - írta a Parameter.sk.

Közülük két felnőttet és egy gyereket a nyitrai egyetemi kórházba, hatot pedig az érsekújváriba vittek. Egy 30 év körüli férfit mentőhelikopterrel szállítottak kórházba, mivel súlyos fejsérülést szenvedett, ami azonnali operációt igényel. Rajtuk kívül három személyt a lévai, kettőt (egy férfit és egy nőt) a nagytapolcsányi, egyet pedig az aranyosmaróti kórházba szállítottak.

Jozef Minár mentőszolgálati szóvivő szerint meglehetősen komplikált bevetésről volt szó, mivel a baleset következtében többen kiestek az autóbuszból és a környéken kellett kutatni utánuk.

Ideiglenes krízisközpontot alakítottak ki a Nyitra melletti buszbaleset miatt a gímesi kultúrházban. Karol Borik, a járási hivatal vezetője elmondta, a több halálos áldozatot követelő tragikus baleset helyszínére kivonult az összes mentőegység és a válságkezelő egységek is - írta az Új Szó.

„Rendkívüli helyzetről van szó, a rendőrség, a mentők és a Vöröskereszt összegangolt munkájára van szükség. Autóbuszokkal és egyéb szükséges felszerelésekkel segítjük a munkájukat” – közölte Borik. Hozzátette, a gímesi ideiglenes válságközpontba szállítják az autóbusz néhány utasát, ahol rendőrségi pszichológus várja őket, a hozzátartozóikat, valamint a baleset áldozatainak hozzátartozóit.

Denisa Saková belügyminiszter szerint a busszal ütköző teherautó feltehetően túl volt terhelve.

A Parameter emlékeztet, hogy a baleset azon az útszakaszon történt Nyitragerencsér közelében, amelyet az R1-es 2011-es megépülése előtt halálútnak neveztek.

A Cipruson munkalátogatáson lévő Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök a baleset hírére reagálva bejelentette: megszakítja külföldi útját és azonnal hazarepül.

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki részvétét Peter Pellegrininek: "Magyarország kormánya és a magyar emberek nevében szeretném kifejezni együttérzésünket és támogatásunkat ezekben a nehéz órákban. Imádkozunk a gyászoló családokért és a sérültek felépüléséért."

Kövér László, az Országgyűlés elnöke Andrej Danko szlovák házelnöknek küldött gyásztáviratában fejezte ki részvétét.