Nyitókép: Leo Correa

Fordulat Brazíliában, ellentmond az elnöknek a környezetvédelmi miniszter

Infostart / MTI
2019. augusztus 27. 09:08
Mégis kellhet az országnak a G7-ek 20 millió dolláros gyorssegélye, amit az amazóniai tűzválság enyhítésére fordíthatnak.

Azok után, hogy kabinetfőnöke révén Jair Bolsonaro elnök jelezte, nem kér a G7-ek erdőtűzsegélyéből, az ügyben megszólalt a brazil környezetvédelmi miniszter is, azt mondva, minden segítséget örömmel elfogadnak.

Ricardo Salles kijelentette:

a brazil nép és a brazil kormány dönt majd arról, hogy miképpen használják fel az erre a célra küldött pénzforrásokat. "Mindenesetre mindig szívesen fogadjuk a segítséget"

- tette hozzá.

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn jelentette be a G7-országcsoport biarritzi csúcstalálkozóján az Amazonas-medencében fekvő országoknak szánt támogatást, illetve egy hosszú távú globális projekt kezdeményezését az amazóniai esőerdő védelmére. Az elképzelések szerint az azonnali segélyből tűzoltó repülőgépeket küldenek majd az amazonasi esőerdő fölé. A hosszabb távú projekt pedig az erdőségek újratelepítését célozza, ezt majd az ENSZ Közgyűlésén fogják véglegesíteni szeptember végén, és Brazília hozzájárulására is szükség lesz.

Jair Bolsonaro viszont óva intette a nagyhatalmakat attól, hogy beavatkozzanak Brazília belügyeibe.

Bolívia is célkeresztben

Közben a környezetvédők bírálatainak célkeresztjébe került Evo Morales bolíviai államfő is, akinek mezőgazdasági politikáját teszik felelőssé az ottani erdőtüzekért, amelyek május óta 950 ezer hektárnyi terület pusztítottak el a latin-amerikai ország keleti részén - írta az AFP francia hírügynökség kedden. Környezetvédelmi szervezetek nyomására a baloldali vezető vasárnap elfogadta több térségbeli ország és Spanyolország segélyfelajánlását a tűzzel folytatott harchoz. Az ország Brazíliával és Paraguayjal határos keleti részén található Pantanal - a világ legnagyobb mocsaras területe - hetek óta lángokban áll.