Előrehozott tartományi választás lesz Burgenlandban

Infostart / MTI
2019. május 19. 17:15
Előrehozott tartományi választásokat tartanak Burgenlandban - jelentette be Hans Peter Doskozil szociáldemokrata tartományfőnök .

Doskozil az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalícióját vezeti Burgenlandban. Ez az SPÖ és az FPÖ egyetlen tartományi szintű együttműködése. Doskozilt a tartományi parlament február 28-án választotta meg tartományfőnökké. A vitatott koalíciót elődje, az SPÖ jobboldali szárnyához tartozó Hans Niessl ütötte nyélbe négy éve.

A szociáldemokrata politikus az SPÖ országos elnökségi ülésén arról beszélt, hogy a 2020 májusára kitűzött voksolás előtt új választásokat tartanak a tartományban. Bejelentette azt is, hogy a tartományi választás új időpontját hétfőn fogja közzé tenni, miután az SPÖ burgenlandi koalíciós partnerével, az FPÖ-vel egyeztetett.

Michael Ludwig, Bécs szociáldemokrata polgármestere ugyanakkor nem kíván előrehozott választásokat tartani. Az SPÖ a zöldekkel alkot koalíciót a bécsi tartományi parlamentben. Ludwig szintén az SPÖ országos elnökségi ülésén kijelentette: "Bécs a stabilitás bölcsője, ellentétben a szövetségi kormánnyal".

Sebastian Kurz osztrák kancellár szombat este jelentette be, hogy felbontja a koalíciót az FPÖ-vel, miután annak vezetője, Heinz-Christian Strache egy korrupciós botrány miatt lemondani kényszerült alkancellári és pártelnöki tisztségéről.

Az FPÖ elnöke körüli botrány péntek este robbant ki, miután a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lapok közzétettek egy videofelvételt, amelynek tanúsága szerint a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek. A találkozón jelen volt Johann Gudenus, az FPÖ frakcióvezetője is.

Strache szerint politikai karaktergyilkosság áldozata lett.