Nyitókép: JIM HOLLANDER

Benjámin Netanjahu most kiválogathatja koalíciós partnereit

Infostart / InfoRádió - Kránitz Péter Pál
2019. április 12. 14:37
Kihirdették az izraeli választás végleges eredményét: Benjámin Netanjahu miniszterelnök pártja egyetlen mandátummal szerzett többet, mint riválisa, a Kék és Fehér pártszövetség. Lehetséges koalíciós partnereivel többségben kormányt is alakíthatnak.

A vártnál később, csütörtök éjszaka hozta nyilvánosságra az izraeli központi választási bizottság az előre hozott parlamenti választás eredményét. A késlekedést az okozta, hogy a néhány hónapja alakult Új Jobboldal nevű párt a szavazatok újraszámlálását kérte bizonyos szavazókörökben, miután az előzetes – és végül a végső – eredmények szerint sem került be a parlamentbe.

Tizenegy pártnak mindazonáltal sikerült meghaladni a két százalékos parlamenti küszöböt.

Részletes eredmények

A legtöbb mandátumot Benjámin Netanjahu miniszterelnök pártja, a kormányzó Likud nyerte, képviselői a 120 fős kneszet, vagyis az izraeli törvényhozás 36 székét foglalhatják el.

35 mandátummal azonban a népszerűségi listán szorosan követi a kormánypártot a Kék és Fehér pártszövetség, Beni Ganz, a hadsereg volt főparancsnoka és más katonatisztek alkotta balközép csoportosulás.

8 mandátumot szerzett a keleti zsidókat tömörítő Sasz párt, az ultraortodox askenázi zsidókat képviselő Egyesült Tóra Pártja azonban az eddiginél kevesebb, 7 mandátumot nyert. Az arab Hadas-Tal párt 6, a Raam-Balad Egyesült Arab Lista 4 képviselőt küldhet a Kneszetbe. A Hazánk nevű nacionalista párt és a telepeseket képviselő Egyesült Jobboldal 8-8 mandátumot szerzett.

A választás talán legnagyobb vesztese a szociáldemokrata Munkapárt, amelyet eddig 24 politikus képviselt a törvényhozásban, az új parlamentbe azonban mindössze 6 képviselőjük ülhet.

Gyengén szerepelt a baloldali liberális Merec párt is, elnöke szerint arab szavazóiknak köszönhetik, hogy egyáltalán elérték a parlamenti küszöböt – 4 képviselőt delegálhatnak.

Kényelem és kínok

Részben a baloldali pártok gyenge szereplése, részben pedig a jobboldali pártok viszonylagos összhangja miatt Benjámin Netanjahu gazdagon válogathat a koalíciós partnerek közül: csaknem az összes jobboldali és vallásos párt felajánlotta a miniszterelnöknek a közös kormányalakítás lehetőségét.

A kormányfő azonban nem lélegezhet fel: korrupciós vádak miatt hamarosan büntetőeljárás elé nézhet, amely szakértők szerint akár újabb előre hozott választásokkal és a politikai erőviszonyok gyökeres átalakulásával járhat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Izrael - végleges választási eredmények
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást