Nyitókép: MTI/EPA/G20 Sajtóirodája

Angela Merkel is lehet Manfred Weber kihívója

Infostart / InfoRádió - Németh Zoltán
2019. április 11. 06:28
Az év hátralévő részében szinte az összes fontos uniós vezetői poszton változás lesz. A Bruxinfo brüsszeli irodájának igazgatója elképzelhetőnek tartja, hogy Manfred Weber csak az Európai Néppártnak tartja fenn a helyet a bizottság elnöki posztjára.

A szakértő hangsúlyozta: sem pártcsoport, sem nemzetség nem tud egyik tisztséggel sem diktáló helyzetbe kerülni, legfeljebb jobb alkupozícióba. Ha csak a lengyelek nem tudnak valamilyen választólistáról ugrásszerűen megjelenni, a kelet-európaiak nem számíthatnak hozzáférésre.

Fóris György az InfoRádiónak azt mondta, nem tekinti biztosnak, hogy az Európai Bizottság elnöke Manfred Weber lesz. Mint mondta, valószínűleg a Néppártté lesz a pozíció, ahol jelenleg Weber az esélyes,

ha azonban felmerül egy fajsúlyosabb néppárti jelölt – egy ideje például pedzegetik Angela Merkelt –, akkor lecserélhetik a szintén német Webert.

Michel Barnier is esélyes lehet a tisztségre, kérdés azonban, hogy brexit-főtárgyalóként mennyire lesz akadályoztatva a nyáron – vélekedett a Bruxinfo brüsszeli irodájának igazgatója, hozzátéve: nem biztos, hogy a francia elnök, Emmanuel Macron támogatná. Ráadásul Barnier jóval idősebb, mint Juncker volt a megválasztásakor, mostanában pedig szempont a generációváltás és a fiatalítás.

Fóris György szerint arra is van lehetőség, hogy az Európai Parlamentben összeáll egy Néppártot felülírni tudó koalíció, ami egy alternatív jelöltet támogat, például a liberális Margrethe Vestager dán versenyügyi biztost.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Angela Merkel is lehet Manfred Weber kihívója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást