Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Cristian Hernández

Heves szópárbaj az ENSZ Biztonsági Tanácsában

Infostart / InfoRádió - Kránitz Péter Pál
2019. március 1. 15:59
Oroszország és Kína is megvétózta az Egyesült Államok határozat-tervezetét a venezuelai előrehozott választásról. A dél-amerikai ország ENSZ-nagykövete kijelentette: bíróság elé állítják a magát államfőnek kikiáltó Juan Guaidót.

Heves szópárbaj záporozott az ENSZ Biztonsági Tanácsában szerdán. Az Egyesült Államok Venezuelával kapcsolatos indítványát vitatták meg a tagállamok képviselői. A washingtoni határozat-tervezet arra szólította volna fel a caracasi kormányzatot: írjon ki szabad és tisztességes elnökválasztást a dél-amerikai országban. Oroszország ENSZ nagykövete, Vaszilij Nyebenzja azzal vádolta meg az Egyesült Államokat: be akar avatkozni a venezuelai politikában.

„Aggodalmunkat fejezzük ki amiatt, hogy ezt a mai meghallgatást arra használják fel, hogy előkészítsenek egy beavatkozást Venezuelában. Nem humanitárius, hanem egy valós, külső beavatkozást”

- mondta Vaszilij Nyebenzja.

Az ülésen részt vett Venezuela ENSZ-nagykövete is, aki visszautasította az előrehozott elnökválasztások lehetőségét, majd kijelentette: a magát ideiglenes államfőként kikiáltó és jelenleg Brazíliában tartózkodó Juan Guaidót hazatérte után bíróság elé állítják. Az Egyesült Államok venezuelai különmegbízottja erre úgy reagált: ha ez megtörténik, sok ország jelentős reakciójával fog szembesülni Caracas.

Nem sokkal később Brazíliavárosban kamerák elé állt a bírósági eljárással megfenyegetett Juan Guaidó, hogy kijelentse: a Maduro-kormányzat nem tudja megfélemlíteni.

„Fenyegetéseket kaptam a magam személye és családom ellen. A Maduro-rezsim börtönnel fenyeget. De mindez nem fog megakadályozni abban, hogy legkésőbb hétfőn visszatérjek Venezuelába!”

- szögezte le a politikus.

Jair Bolsonaro brazil államfő támogatásáról biztosította Juan Guaidót és a venezuelaiakat. „Számíthatnak ránk! Az itt is tapasztalt problémák ellenére egy szabad, virágzó és demokratikus Venezuelát szeretnénk látni!” - mondta. Hozzátette: mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy segítsen visszaállítani a demokráciát Venezuelában.

A kolumbiai Cúcutába tartó venezuelai emberek bőröndjeikkel távoznak az országból a lezárt Simón Bolívar híd közelében lévő zöldhatáron 2019. február 25-én. Nicolás Maduro venezuelai elnök három nappal korábban rendelte el a Kolumbiával közös határ egyes átkelőinek lezárását, hogy megakadályozza az Egyesült Államokból érkező segélyszállítmány bejuttatását az országba. Venezuelában hatalmi harc zajlik Maduro és a magát ideiglenes elnökké nyilvánító Juan Guaidó parlamenti elnök között. Guaidó, aki január 23-án kikiáltotta magát Venezuela ideiglenes elnökének, az Egyesült Államok és több más nyugati ország támogatását élvezi. (MTI/EPA-EFE/Ernesto Guzmán Jr)


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Venezuela - ENSZ BT
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást