Nyitókép: MTI Fotó: Soós Lajos

Prőhle Gergely: a német politika megértésében is segít Szent Márton példája

Infostart / InfoRádió - Németh Zoltán
2018. november 10. 10:25
A Magyar Evangélikus Egyház országos felügyelője szerint egyfajta ökumenikus jellege is van a Márton napnak, Tours-i Szent Mártonon keresztül. A korábbi berlini nagykövet az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: Németországban a politikában is különös jelentősége lehet ennek.

Prőhle Gergely szerint a Márton nap egyrészt az ökumenikus jellege miatt fontos, másrészt a mai Magyarország területén született püspökhöz, Tours-i Szent Mártonhoz kötődik. „Ez egy olyan kulturtörténeti összekötő erő, amely az egész európai kultúrát köti össze” – fogalmazott.

Szent Márton példája – a hagyomány szerint a püspök egy téli este egy kifosztott koldusnak adta köpenye felét – felhívja a figyelmet a szociális odafordulás, figyelem fontosságára. Az egykori berlini nagykövet úgy véli, ezt „nem szabad elfelejteni akkor, amikor a német politikát nem elfogadni, hanem megérteni próbáljuk”.

Szerinte ez a kulturtörténeti háttér szerepet játszott Angela Merkel – olykor önsorsrontó – szociális politikájában.

A protestáns és a katolikus hagyomány összekötése megfigyelhető a CDU életében is, „hiszen eddig egy protestáns kancellár volt Németország élén, és érdekes, hogy Friedrich Merz egy erősen katolikus, Rajna-vidéki politikus” – fogalmazott Prőhle Gergely.

A hívők között a katolikusok és a protestánsok aránya közel azonos Németországban – jegyezte meg Prőhle Gergely, hozzátéve: az elvilágiasodás mértéke megfelel az európai átlagnak. A volt nagykövet hozzátette: a német adórendszer alapján, ha valaki nem lép ki az egyházból, amelybe beleszületett, az adójából automatikusan levonják a megfelelő felekezet részére a neki járó összeget. „Ezért aztán az egyház intézményrendszere – gondoljunk akárcsak az egészségügyre – borzasztó erős.”

Prőhle Gergely, Magyarország korábbi berlini nagykövete lesz az InfoRádió Aréna című műsorának vasárnapi vendége.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Prőhle Gergely: a német politika megértésében segít Szent Márton példája
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást