Nyitókép: Wikimedia/Kirill Naumenko

Szakértő: Oroszországnak és Izraelnek sem érdeke, hogy kiéleződjön a konfliktus

Infostart / InfoRádió - Sigmond Árpád
2018. szeptember 19. 09:48
A lelőtt orosz gép után a Külügyi és Külgazdasági Intézet InfoRádiónak nyilatkozó vezető kutatója diplomáciai csörtére számít, de hosszútávú következményekre nem.

Korábban írtunk róla, hogy Moszkva szerint a szír légvédelem tévedésből egy orosz katonai repülőgépet lőtt le.

Wagner Péter szerint az incidensnek sem a térségre, sem az orosz-izraeli kapcsolatokra nem lesz hatása, mivel ennél összetettebb a két ország kapcsolatrendszere, és

sem Oroszországnak sem Izraelnek nem érdeke, hogy ebben az érzékeny geopolitikai helyzetben kiéleződjön közöttük a konfliktus.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója diplomáciai csörtére számít.

A két ország között - mióta az orosz erők Szíriában vannak - van egyfajta katonai együttműködés, ez nem titok, erről a sajtó is rendszeresen ír.

Amikor Izrael támadta Szíriában a szír célpontokat, úgy támadta azokat, hogy azt az orosz légvédelem látta, de nem végzett ellentevékenységet

- fogalmazott Wagner Péter.

"Ez egy furcsa helyzet, hiszen milyen szövetségese Szíriának Oroszország, ha hagyja, hogy izraeli repülőgépek Szíriában szabadon bombázhassanak szíriai célpontokat, de ez arra volt visszavezethető, hogy Szíriának nem csak és kizárólag a szíriai-iráni érdekek támogatása a célja, hanem megvannak a helyi ambíció, regionális céljai is" - tette hozzá a kutató.

Oroszországnak rendkívül éles hangon és határozottan el kell ítélnie ezt a lépést,

hiszen, ha valóban elbújtak az izraeli gépek az orosz felderítőgép radarképe mögé, az nem volt egy korrekt eljárás, mivel ez a gép személyzetének életébe került.

"Az is a célja is egy ilyen erős figyelmeztetésnek, hogy erre lehetőleg máskor ne kerüljön sor, de biztos vagyok benne, hogy titkos, vagy zárt, vagy nem nyilvános csatornákon is le fognak ülni egymással az orosz és az izraeli felek" - mondta Wagner Péter.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szakértő: Oroszországnak és Izraelnek nem érdeke, hogy kiéleződjön a konfliktus
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást