Nyitókép: MTI/EPA/Sedat Suna

Folytatódik a törökországi hajtóvadászat

Infostart / MTI
2018. szeptember 10. 10:36
Két évvel az Erdogan elleni sikertelen puccskísérlet után is zajlanak a letartóztatások, 89 ember, zömében katonák ellen adtak ki elfogatóparancsot.

Újabb 89 ember, köztük 71 aktív szolgálatot teljesítő katona ellen adtak ki elfogatóparancsot Isztambulban azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak a 2016. júliusi puccskísérletért felelőssé tett gülenista hálózattal.

Az ügyészség szerint 18 további érintett a haderőbe beépülő gülenisták mozgalmi "tanítómestereként" tevékenykedett. Reggeli 56 gyanúsítottat már őrizetbe is vettek a hatóságok - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A török vezetés az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok feltételezett nemzetközi hálózatát teszi felelőssé a 2016-os hatalomátvételi incidensért.

A hivatalos álláspont szerint a terrorszervezetnek nyilvánított mozgalom tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami szférába, így a haderő soraiba is. A feltételezett gülenisták elleni hatósági fellépés a puccskísérlet óta szakadatlan.

Törökországban az elmúlt 26 hónap alatt összesen több mint 159 ezer embert vettek őrizetbe, 77 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a Gülen-hálózathoz és azon keresztül az összeesküvéshez.

Eddig a haderő legkevesebb 14 ezer 633 tagját menesztették állásából, mintegy hétezer egykori katona jelenleg is börtönben van.

A rendszeres tisztogatások nem közvetlenül csak a puccsistákat sújtják, hanem a feltételezett hálózat tagjait és Gülen támogatóit is.