Nyitókép: ANDY RAIN

A nagy-britanniai magyarok gyermekeik miatt lehetnek gondban

Infostart
2018. április 2. 10:53
A Nagy-Britanniában élő, de nem ott született gyermekek jogi státuszát tisztázni kell - a Birminghami Egyetem jogászainak friss elemzése erre figyelmeztet.

Súlyos problémákkal szembesülhetnek a Brexit után azok az európai családok, amelyeknek gyermeke született Nagy-Britanniában - írja a Birminghami Egyetem jogászainak elemzése alapján a Guardian. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a szülők mielőbb tisztázzák gyermekeik jogi státuszát, ha egyikük sem a szigetországban született.

Az új brit bevándorlási törvények miatt azok a gyermekek, akik 2000 után uniós állampolgárságú szülők gyermekekként születtek az országban, nem kapnak automatikusan brit állampolgárságot. A problémák abból adódnak, hogy az unióban, akárcsak szüleik, ők is bárhol letelepedhettek, legalábbis eddig.

A Brexit után viszont változik a helyzet:

bizonyítaniuk kell, ha betöltötték 18. életévüket, hogy jogosan tartózkodnak az országban.

Ezért szükséges az, hogy a szüleik tisztázzák a státuszukat. Szakértők szerint a szülőknek bizonyítaniuk kell, hogy a gyermek születése előtt legalább öt évig tartózkodtak a szigetországban. Ettől kezdve, ők elvileg jogosultak lesznek az uniós polgárok számára kialakított különleges státuszra.

Ha nem tudják bizonyítani, akkor kérjék a gyermek állampolgárságának megadását. A brit kormány ígérete szerint az ezzel kapcsolatos ügyintézés nem olyan drága procedúra, azonban ennél az esetnél több mint ezer fontba kerülhet személyenként.

A tavalyi adatok szerint már minden hatodik magyar gyermek külföldön született, jó részük éppen az Egyesült Királyságban, de arra vonatkozóan nincsenek pontos adatok, hogy hány gyereket érinthet a probléma.

forrás: Guardian