Itt a döntés: nekifutnak az újabb német nagykoalíciónak - feltételekkel

Infostart / InfoRádió - Vincze András (München)
2018. január 21. 18:27
A német Szociáldemokrata Párt Bonnban tartott rendkivüli kongresszusán a küldöttek 56 százaléka a két kereszténypárttal folytatandó koaliciós tárgyalások megkezdése mellett döntött. A tényleges tanácskozások felvételére adott engedély azonban kiköti azt is, hogy az elözetes megbeszéléseken történt kompromisszumot a szociáldemokrata elvárások szellemében kell kiigazítani, mert csak ebben az esetben remélhetö, hogy a rövidesen megkezdödö viták eredményét a Szociáldemokata Párt tagsága is jóváhagyja, ugyanis csak ezután léphet hivatalba Angela Merkel negyedik kormánya.

A Szociáldemokrata Párt 642 küldött részvételével Bonnban tegnap tartott rendkívüli kongresszusát nemcsak Németországban, hanem külföldön is komoly érdeklödés előzte meg, mert ha a résztvevők a nagykoalició megalakítását célzó tárgyalások megkezdése ellen szavaznak, ez nemcsak a berlini politikára hatott volna bénító erővel, hanem az egész Európai Unió működése szempontjából is hátrányos jeladás lett volna.

Alighanem erre is utalt Martin Schulz pártelnök kongresszusi beszédében, ugyanis azt állította, hogy a bécsi, a prágai, a varsói és a budapesti kormány politikája az – úgymond  jobboldali kurzus erősödésére utal Európában, amivel a német Szociáldemokrata Pártnak, mint baloldali bástyának, dacolnia kell. Ezt azonban csak a kormányban való részvétellel tudja biztosítani – mondta Martin Schulz.

Hozzáfűzte:

paradigmaváltásra van szükség az Európai Unióban, amit úgy lehet megvalósítani, ha Berlin összefog Emmanuel Macron francia elnökkel.

A nagykoalíció megalakítása mellett felsorolt érveit ugyan megtapsolták, azonban a tanácskozások felvételét a küldöttek csupán 56 százaléka szavazta meg, és ők is csak azzal a feltétellel, hogy a tárgyalócsoport az eddiginél sokkal hangsúlyosabban kidomborítja a párt elvárásait mind a bel-, mind a gazdaság-, mind pedig a külpolitikában.

A két kereszténypárttal folytatandó alkudozások várhatóan már ezen a héten megkezdödnek de a kidolgozott kompromisszum szövegét a teljes szociáldemokrata párttagságnak is jóvá kell hagynia ahhoz, hogy hivatalba léphessen az új német kormány, amire húsvét elött aligha van kilátás.

  • A koalíciós tárgyalások elkezdésére a küldöttek 56,3 százaléka szavazott, ellene pedig 43,5 százalék.
  • Az SPD és a CDU/CSU várhatóan kedden kezdi el a tárgyalásokat, amelyek nagyjából két hétig tarthatnak.
  • Ha sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val.
  • Az új német szövetségi kormány így húsvét körül alakulhat meg. Ez lenne a harmadik nagykoalíció, és a negyedik kormány, amelyet Angela Merkel, a CDU elnöke vezet.

Angela Merkel német kancellár és Horst Seehofer bajor kormányfő, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke vasárnap üdvözölte, hogy a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a koalíciós tárgyalások megkezdése mellett döntött rendkívüli kongresszusán.