Bekeményített Juncker a brit manőverekkel szemben

InfoRádió / MTI
2016. október 7. 14:38
Az Európai Uniónak "tántoríthatatlannak" kell lennie a Brexit feltételei körüli brit "manőverekkel" szemben - jelentette ki pénteken Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke Párizsban.

"Nem lehet valaki egyik lábával kint, a másikkal pedig bent" - hangsúlyozta Juncker, aki Manuel Valls francia miniszterelnökkel találkozott Párizsban. "Nem kezdünk el tárgyalni addig, amíg nem kaptuk meg a kilépési nyilatkozatot a brit kormánytól."

"Egyértelművé kell tenni, hogy ha az Egyesült Királyság szabad hozzáférést akar az európai uniós belső piachoz, akkor maradéktalanul be kell tartania az arra vonatkozó szabályozásokat és szabadságjogokat" - nyomatékosított az EB-elnök.

London részéről "már megkezdődött a manőverezés" - mutatott rá Juncker. "A brit kormány és közvetlen környezete már arról győzködi a kontinens iparmágnásait, hogy mindennek továbbra is ugyanabban a mederben kell folynia ahhoz, hogy a kapcsolatok a lehető legnyugodtabbak és legbarátságosabbak maradjanak."

Nem nézhetjük, hogy "teljes európai iparágak elsötétített, leredőnyözött szobákban folytassanak titkos tárgyalásokat a brit kormány küldöttjeivel" - mondta a politikus. "Ha elkezdjük szétbontani a belső piacot "egy olyan állam kívánságára, aki az EU-ból való kilépés mellett döntött", azzal a saját halálos ítéletünket írjuk alá - tette hozzá.