A britek uniós állampolgárságra vadásznak a Brexit óta

Infostart
2016. június 29. 11:24
A múlt csütörtöki népszavazás óta leginkább Nyugat-Európában kérvényezik egyes tagállamokban az adott ország állampolgárságának felvételét - tudta meg a ReggelInfo. Magyarországon idén még csak kilenc brit kért honosítást, ugyanakkor a bolgár miniszterelnök tegnap nyíltan felkínálta ezt a lehetőséget a délkelet-európai országban élő briteknek.

Meghatszorozódott a svéd állampolgárságot kérő britek száma, miután az Egyesült Királyság népszavazáson az EU-ból történő kilépésről döntött - közölte tegnap a svéd bevándorlási hivatal. A hatóság szerint ugyanakkor még korai lenne kijelenteni, hogy ez egy új trend.

A svéd bevándorlási hivatal szóvivője szerint a hatóság rekordmértékű, vagyis 129 állampolgársági kérvénnyel szembesült a múlt csütörtöki brit népszavazás óta. Hetente átlagosan 20 ilyen kérelem érkezik a hivatalba.

Magyarországon ez egyelőre még nem figyelhető meg. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal arról tájékoztatta a ReggelInfót, hogy brit állampolgárok az elmúlt években elenyésző számban kérték honosításukat. Idén ezidáig 9 brit kérvényezte a magyar állampolgárságot.

A bolgár miniszterelnök viszont állampolgárságot ajánlott a délkelet-európai országban élő briteknek. Bojko Boriszov emlékeztetett arra, hogy Bulgária 2007-ben történt uniós csatlakozása óta számos brit telepedett le az országban. Emellett ez a tendencia növekedést mutat. Az Informo.bg bolgár hírportál szerint túlnyomó részben brit nyugdíjasok vásároltak maguknak régi agyag- és téglaházakat elhagyatott bulgáriai falvakban másod, vagy nyári lakként.

Belgiumban is kapós lett az uniós állampolgárság a szigetországiak számára. Egy flandriai hírportál (http://deredactie.be/cm/vrtnieuws.english/Brussels/1.2696287) arról számolt be, hogy népszavazást követő napon, pénteken csak az egyik brüsszeli kerületben 10 brit nyújtott be kérelmet belga állampolgárságért.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A britek uniós állampolgárságra vadásznak a Brexit óta
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást