Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Súlyosításokért fellebbezett az ügyészség a tábornokperben

Infostart
2019. február 7. 11:14
Az önálló intézkedésre jogosult személy által bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt hozott ítélet ellen a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség 10 vádlott terhére jelentett be fellebbezést, a váddal egyezően elítélt 7 vádlott esetén az ítéletet tudomásul vette.

A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa a 2019. január 31-én kihirdetett ítéletével tizenhárom vádlott bűnösségét állapította meg korrupciós bűncselekményekben, akik közül négy vádlottat részben felmentett az ellenük emelt vádak alól. Az elsőfokú bíróság közülük két vádlottat végrehajtandó szabadságvesztésre, tizenegy vádlottat végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt. A bíróság további négy vádlottat az ellenük emelt valamennyi vád alól felmentett.

A szerteágazó, bonyolult megítélésű ügyben a kihirdetett ítélet ellen a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére fenntartott három munkanapon belül az ügyészség tíz vádlott terhére jelentett be fellebbezést.

Az ügyészség azon nyolc vádlott esetében, akiket a bíróság részben vagy valamennyi vád alól felmentett, a bűnösségük teljeskörű megállapítása végett fellebbezett.

Az ügyészség a két végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt vádlottnál ezen büntetés, valamint a közügyektől eltiltás tartamának súlyosítása érdekében, és további öt vádlott esetében is – bűnösségük teljeskörű megállapítása mellett – végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabása végett fellebbezett.

Két vádlott vonatkozásában jelentett be fellebbezést az ügyészség a felfüggesztett szabadságvesztés próbaidejének felemelése érdekében.

Az egyik felmentett terhelt vonatkozásában – bűnössége megállapítása mellett – szintén próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés és lefokozás kiszabása végett fellebbezett.

Hét vádlott esetében jelentettek be fellebbezést a vagyonelkobzás elrendelése vagy felemelése érdekében.

A nyomozó ügyészségek 2019. február 1-jén megvalósult szervezeti átalakítására figyelemmel az ítélethirdetésig a vádképviseletet a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Osztálya látta el, míg a jogorvoslati nyilatkozatot annak jogutódja, a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség tette.