Nyitókép: ipopba/Getty Images

Kiderült, mit várnak a mesterséges intelligenciától a cégek pénzügyi vezetői

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2024. október 13. 17:20
A PwC által megkérdezett pénzügyi vezetők 66 százaléka idén már úgy gondolta, hogy a mesterséges intelligenciának jelentős hatása lesz a vállalati folyamatokra a következő három évben. Egy évvel ezelőtt még jóval kevesebb, alig valamivel 50 százalék feletti volt ez az arány. Az InfoRádió Balogh Zoltánt, a PwC számviteli tanácsadás igazgatóját kérdezte.

A hazai pénzügyi vezetők egyre komfortosabbak az új technológiai megoldásokkal, de komplexebb szabályozói megfelelésekkel és folyamatos költségcsökkentési nyomással kell szembenézniük. Arra számítanak, hogy az automatizáció és a digitalizáció térnyerése alapvetően alakítja át a szerepkörüket – derül ki a PwC 6. alkalommal elkészített pénzügyi vezetői felméréséből.

"A cégek 73 százaléka említette a kockázatok között a bizonytalan gazdasági környezetet, valamivel kevesebben a cégük lassú reagálási képességét és a túlszabályozottságot" – mondta az InfoRádióban Balogh Zoltán. A PwC számviteli tanácsadás igazgatója szerint három elem hangsúlyos: a pénzügyi vezetők optimizmusa, bizonyos területeken a túlszabályozottságtól való félelem, illetve a mesterséges intelligencia mint lehetőség a pénzügyi terület számára.

Balogh Zoltán kiemelte: a pénzügyi vezetők több mint a kétharmada számít arra, hogy a mesterséges intelligencia a következő három évben jelentősen át fogja alakítani a működésüket. Leginkább azt várják, hogy mind a saját, mind a beosztottjaik munkaidő-hatékonysága jelentősen növekedni fog. "Az MI először az ismétlődő, többször elvégezhető manuális feladatok elvégzését veszi majd át" – vélekedett Balogh Zoltán.

Az igazgató arról is beszélt, hogy a technológiát érintő változások mellett a megkérdezettek nagyon várják, de egyben tartanak is a szabályozásból adódó változásoktól. A nem pénzügyi információk bemutatási kötelezettsége, a fenntarthatóság, ezek mind-mind olyan témák, amelyek várhatóan a pénzügyi szervezet asztalán fognak landolni, és amelyek jelentős feladatokat fognak jelenteni.

Balogh Zoltán szerint a legnagyobb kockázat a megkérdezettek számára a túlszabályozottság, ugyanakkor optimistábbak a pénzügyi vezetők, mint az elmúlt egy-két évben.

A PwC csaknem 100 hazai pénzügyi vezető részvételével készült felmérésének főbb megállapításai:

  • A hazai pénzügyi vezetők (CFO-k) egyre komfortosabbak az új technológiai megoldásokkal. Az ezeket magabiztosan használó CFO-k aránya két év alatt 44 százalékról 69 százalékra nőtt.
  • 2023-ban 54 százalék, míg idén már 66 százalék gondolja azt, hogy a mesterséges intelligenciának jelentős hatása lesz a vállalati folyamatokra a következő három évben.
  • A pénzügyi vezetők 37 százaléka arra számít, hogy csökkenni fog a számviteli pozíciók száma. Ennek fő okaként az automatizációt (91 százalék) és a költségcsökkentést (60 százalék) jelölték meg.
  • Idén a CFO-k szinte minden kockázati kategóriát alacsonyabbra becsültek, mint az elmúlt három évben, kivéve a túlszabályozottságot, ami így bekerült a top3-ba.
  • A három legtöbbet említett kockázat: a bizonytalan gazdasági környezet (73 százalék), a szervezet lassú reagálási képessége (63 százalék) és a túlszabályozottság (64 százalék).
  • A megkérdezettek 74 százaléka számít komoly nehézségekre az informatikai rendszerek változásai miatt, de jelenleg csak 48 százalékuk tekinti ezt valódi kockázatnak.
  • A nem-pénzügyi beszámolók (fenntarthatósági jelentés, ESG-beszámoló készítése) a CFO-k 56 százaléka szerint jelentős új feladatokat és kihívásokat jelent a pénzügyi területeknek a következő évben.
  • A válaszadók 27 százaléka már használ mesterséges intelligenciát a mindennapi működésben, ami jelentős növekedés a 2023-as 9 százalékos arányhoz képest.
  • 65 százalék véli úgy, hogy az MI jelentős mértékben növeli majd beosztottjaik hatékonyságát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kiderült, mit várnak a mesterséges intelligenciától a cégek pénzügyi vezetői
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást