Nyitókép: Getty Images/Witthaya Prasongsin

Létszámleépítésre készül egy Magyarországon is érdekelt akkumulátorgyártó

Infostart
2024. szeptember 26. 11:31
A Magyarországon három üzemet jegyző SK On dél-koreai akkumulátorgyártó vállalat önkéntes elbocsátási programokat vezet be Dél-Koreában a munkaerő-állomány és a kiadások csökkentése miatt. Az ok az elektromos járművek iránti kereslet drasztikus visszaesése.

Az SK Innovation energiaipari csoport akkumulátorokkal foglalkozó egysége bejelentette, hogy egy hatékonysági program részeként különleges szabadságot és önkéntes távozási lehetőségeket kíván felajánlani alkalmazottainak. A vállalat olyan neves autógyártóknak szállít akkumulátorokat, mint a Ford Motor, a Hyundai Motor és a Volkswagen – írja a Reuters alapján a Portfolio. Ezek proaktív intézkedések egy karcsú, agilis munkaerőállomány létrehozására, hogy jobban tudjunk navigálni a változó EV-piaci körülmények között – közölte a cég.

A gyár szerint: „Miközben a vállalat a hatékonyságjavítását és a fenntartható növekedés alapjainak biztosítását szorgalmazza, teljes mértékben elkötelezettek vagyunk azon alkalmazottaink karrierépítésének támogatása mellett, akik hozzájárultak ahhoz a sikerhez, hogy elsőrangú akkumulátorgyártóvá váljunk.”

Az önkéntes távozási csomag részeként az SK On a tavaly november előtt csatlakozott alkalmazottaknak fizetésük 50 százalékát ajánlja fel korai nyugdíjba vonulásukhoz.

Frissítés: a vállalat a 2024 szeptemberi adatok szerint több mint 4500 embert foglalkoztat Magyarországon. Az elbocsátási program a koreai központ dolgozóira vonatkozik.

Az SK On Hungary lapunkkal közölte: nem tervez hasonló intézkedést Magyarországon.

Az SK On, amely az SK Innovation 2021-es leválasztása óta nem termelt nyereséget, 460 milliárd won (346,10 millió dollár) működési veszteséget könyvelt el az április-júniusi negyedévben, szemben az előző negyedévi 332 milliárd won veszteséggel.

A dél-koreai cégnek Komáromban két, Iváncsán egy gyára van Magyarországon. A hazai akkumulátorgyártás meghatározója szereplője az elmúlt időszakban már itthon is hozott áramvonalasítási intézkedést: az év első felében a vendégmunkás-állomány egy részét leépítették, májusban 609 ideiglenes munkavállaló szerződését bontották fel.