Nyitókép: Pixabay.com

Így védené ki a kormány, hogy a megemelt banki különadókat az ügyfelekre terheljék

Infostart
2024. július 9. 15:30
Megjelent a vonatkozó rendelet a Magyar Közlönyben.

Hétfőn derült ki, hogy a kormány megemelte a bankok különadóját - erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be a rendkívüli Kormányinfón, ismertetve az úgynevezett háborúellenes akcióterv részleteit. Később pedig a bankokat is tájékoztatták a részletekről, a Bankszövetség pedig kedden reagált az eseményekre.

A részletszabályokból kiderült, hogy miként változik a banki extraprofitadó és a tranzakciós illeték, az illeték kulcsai nagy mértékben emelkednek, egyes esetekben duplázódnak, illetve triplázódnak. Ennek kapcsán Gulyás Gergely a Kormányinfón jelezte: maximalizált összegeket vezetnek be a lakossági számlák esetében, hogy az adóemelés hatását a pénzintézetek ne terheljék tovább az ügyfelekre.

A friss szabályok szerint 2024. december 31-ig a lakossági ügyfelek esetében a bankszámláknál egyoldalú díjemelést közvetlen és közvetett formában sem valósíthatnak meg a pénzügyi szolgáltatók. Ez a tiltás az összes fizetési számlához kapcsolódó díjra vonatkozik, amely a már fennálló szerződésekre és az új szerződésekre is irányadó – összegzi a Portfolio.

A Magyar Közlönyben hétfő este meg is jelent a fentieket megalapozó rendelet, amely szerint

a) az e rendelet hatálybalépésekor fennálló szerződések esetén egyoldalúan, az ügyfél számára kedvezőtlenül nem módosíthatja a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény (a továbbiakban: Pft.) szerinti fogyasztó fizetési számlájához közvetlenül vagy közvetve kapcsolódó, szolgáltató részére fizetendő jutalékot, díjat, költséget, költségelemet vagy egyéb fizetési kötelezettséget, valamint a fogyasztót illető díj, költség elengedést, adott kedvezményt – ideértve az időszakos elengedést és kedvezményt is – vagy egyéb jóváírást;

b) az általa az e rendelet hatálybalépése napján általánosan – üzletszabályzatában, általános szerződési feltételeiben, hirdetményében meghatározott – alkalmazott, a Pft. szerinti fogyasztó fizetési számlájához közvetlenül vagy közvetve kapcsolódó, szolgáltató részére fizetendő jutalékot, díjat költséget, költségelemet vagy egyéb fizetési kötelezettséget nem emelheti, valamint a fogyasztót illető díj, költség elengedést, adott kedvezményt – ideértve az időszakos elengedést és kedvezményt is – vagy egyéb jóváírást nem csökkentheti.