Nyitókép: Pixabay

Ősztől már akár QR-kóddal is fizethetünk bankkártya helyett

Infostart
2024. június 11. 20:34
A Qvik egy gyors, hatékony hazai digitális fizetési rendszer lesz, amivel a vásárlók mellett kis- és középvállalkozások járnak különösen jól.

Qvik néven, szeptemberben indítja az azonnali fizetési rendszer új eszközét a Magyar Nemzeti Bank - számolt be róla Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Portfoliónak adott interjújában. Az alelnök elmondása szerint a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a boltokban található pénztárgép vagy bankkártyaterminál képernyőjén megjelenő QR-kódot mobiltelefonunkkal beolvasva is lesz lehetőség a fizetésre.

A lehetőség nem csak üzletekben, hanem az internetes felületeken is elérhető lesz majd.

Virág Barnabás kiemelte, hogy a megoldás nem csupán a vásárlóknak jelent könnyebbséget, hanem a kereskedőknek is, mivel a kártyahasználatnak magasak a díjai, drága a kereskedőknek, különösen a kis- és közepes vállalkozásoknak. A Qvik rendszer így alternatívája, mi több, versenytársa lehet a bankkártyás fizetésnek, különös tekintettel arra, hogy "az árazása is versenyképes lesz".

Ebben a kérdésben az MNB és a kormány együttműködik, ennek köszönhetően az Országgyűlés törvényben mondta ki, hogy a bankok semmilyen díjat nem számolhatnak fel az ügyfeleknek az azonnali fizetésre épülő új szolgáltatások igénybevétele kapcsán. Ráadásul ezek a fizetési tranzakciók mentesek a tranzakciós illetéktől is, vagyis teljes mértékben ingyenesek a fogyasztók számára.

A szolgáltatók, kereskedők és számlakibocsátók számára a legnagyobb előny az árazás, hiszen a Qvik-tranzakciók lebonyolításában részt vevő hazai, MNB-tulajdonban lévő infrastruktúrának messze alacsonyabb jövedelmezőségi céljai vannak, mint a globális szereplőknek, valamint a hazai rendszer miatt nem szükséges globális módon összehangolni az elszámolási és kiegyenlítési mechanizmusokat. Így összességében jóval kedvezőbb díjazású elektronikus elfogadói szolgáltatások alakulnak ki.

A Qvik használata különösen a kkv méretű vállalkozásoknak lehet előnyös, akik ma a legtöbbet fizetik az elektronikus elfogadói megoldásokért,

hiszen rosszabb az alkupozíciójuk az elfogadást biztosító bankokkal szemben, mint a nagy multinacionális kereskedelmi láncoknak. Továbbá számukra az is előny, hogy a Qvik-alapú fizetések összegét a kártyás fizetésekkel ellentétben azonnal megkapják.