Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Itt a várva várt kamatdöntés!

Infostart
2024. január 30. 14:07
A kisebbik szám lett a "nyerő".

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 75 bázisponttal 10,00 százalékra csökkentette az alapkamatot idei első kamatdöntő ülésén kedden, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette.

Legutóbbi, decemberi kamatdöntő ülésén is 75 bázisponttal csökkent az alapkamat, 10,75 százalékra.

A döntés előtt nagy volt a várakozás.

Néhány hete Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke úgy fogalmazott, legalább annyi érv szól amellett, hogy 100 bázispontra felgyorsítsák a kamatvágást, mint amellett, hogy fenntartsák az eddigi 75 bázispontos ütemet. Az elemzők többsége ezért gyorsításra számított.

Mindemellett kérdéseket vetett fel, hogy

  • az Európai Tanács valóban készül-e komoly gazdasági szankciókra Magyarországgal szemben, amennyiben nem szavazza meg a kormányfő az Ukrajnának tervezett 50 milliárd eurós csomagot, mint ahogy az a hírekben megjelent.
  • a Financial Times lapban megjelent értesülés eredménye forintgyengülés lett. (Amikor Virág Barnabás nyilatkozott, még 380 körül vagy az alatt volt az euró/forint árfolyam, ez a hírek nyomán a 390-es határt közelítette.)
  • "Ami figyelmeztetés lehet a jegybank számára, és elgondolkodtathatja a 100 pontos csökkentésen, hogy egy ilyen lépéssel gyorsabban csökkenne a magyar deviza kamatelőnye" – mondta az InfoRádióban Beke Károly, a Portfolio elemzője.
  • az InfoRádió Aréna című műsorában Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a közelmúltban kifejtette, hogy túl óvatosnak tartja a jegybank kamatpolitikáját.

Régiós összehasonlításban egyébként az eurót nem használó országok között jelenleg Magyarországon a legmagasabb 10,75 százalékkal a jegybanki alapkamat, a cseheknél 6,75, a lengyeleknél pedig 5,75 százalék az irányadó ráta.