Nyitókép: Pixabay

58 millió forint jöhet? – Itt a legfrissebb csok-számítás

Infostart
2023. november 2. 08:29
Kiszámolták, hogy mennyi pénzhez juthat az a fiatal család, amely három gyereket vállal. Az összeget lakásvásárlásra fordíthatják.

A portfolio.hu számításai szerint verhetetlen lesz jövőre a falusi csok, az új csok plusz és a babaváró hitel kombinációja. Egy három gyermeket vállaló, kistelepülésen családot alapító fiatal házaspár akár 58 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 30 millió forint visszatörlesztendő kedvezményes hitelt vehet igénybe – írja a lap.

Az újság részletesen, táblázatokba szedve számolta ki a támogatás mértékét. Azzal is kalkuláltak, hogy mi van akkor, ha egy vagy két gyereket vállal egy pár.

A két gyermeket vállalóknál ugyanez 24+28, az egy gyermeket vállalóknál 6+26 millió forint lehet.

A gyermekszámokba a már meglévő gyermekek is beleértendők, és használt ingatlan vásárlása esetén a felvett összeg felét kell vásárlásra, a másik felét korszerűsítésére és/vagy bővítésére fordítani.

A meglévő és az előre vállalt gyermek(ek) számát együttesen figyelembe véve az egygyermekesek 15 millió, a kétgyermekesek 30 millió, a háromgyermekesek 50 millió forint hitelt vehetnek fel, amennyiben megfelelnek a banki hitelképességi feltételeknek.

A lap ezek után táblázatokat is közöl aszerint, hogy valaki hány gyermeket vállal.

A legfontosabb, hogy

a három gyermeket vállalók akár 58 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 30 millió forint visszatörlesztendő kamattámogatott hitelt tudnak igénybe venni.

A számításaik azokra vonatkoznak, akik most állnak családalapítás előtt, előre vállalnak gyermeket, és 5000 fő alatti, preferált kistelepülésen épülő ingatlanba költöznek, ugyanakkor azok számára is segítséget nyújtanak ezek a táblázatok, akik nagyobb városban élnek, itt alapítanak családot, vagy vállalnak újabb gyermeket. Számukra a falusi csok természetesen nem elérhető, a többi támogatási forma viszont javarészt igen.