Nyitókép: RemusRigo/Getty Images

Fájhat a világnak, de főleg Európának - élesedett Kína két új tilalma

Infostart
2023. szeptember 22. 09:52
A félvezetők (chipek) gyártásához nélkülözhetetlen két ritka ásványi anyag kínai exportja augusztusban nullára csökkent.

A Critical Raw Materials Alliance szerint Kína a világ galliumtermelésének mintegy 80 százalékát, a germániumnak pedig 60 százalékát állítja elő, de a múlt hónapban a nemzetközi piacokon egyetlen elemet sem értékesített − idézte az Index a szerdán közzétett kínai vámadatok alapján született összesítést. Az ország 5,15 tonna kovácsolt galliumterméket és 8,1 tonna kovácsolt germániumterméket exportált júliusban.

Az Infostart is beszámolt róla korábban, hogy augusztus 1-től Kína engedélykötelessé tette az exportálást vállalatainak, amelyeknek külön engedéllyel kell érkezniük ahhoz, hogy kivihessék az ásványi anyagokat. A két anyagnak vannak ugyan helyettesítő, valamint más gyártói, de hiányukat így is megérezheti a világpiac, és az elemzők szerint főként Európa.

Mint ismert, a közelmúltban Európai Bizottság is tett olyan javaslatot, hogy a kontinensnek kevésbé kellene függenie Kínától, ugyanis 2030-ra már gyakorlatilag képtelenek lennénk meglenni akkumulátoraik nélkül.