Nyitókép: MTI Fotó: Kallos Bea

Szeptemberben indul a BKV nagy kísérlete

Infostart
2023. augusztus 19. 08:52
Szeptember 5-től indítja új autóbusz-vezetői tanfolyamait a BKV, amire már B kategóriás jogosítvánnyal is lehet jelentkezni, vagyis ezentúl a tehergépkocsi-jogosítvány megszerzése nélkül is részt lehet venni a képzésen.

A BKV tanfolyamaira B kategóriás jogosítvány, PÁV II vizsga, és EÜ2 orvosi alkalmassági meglétével regisztrálni – írja az iho.hu.

A jelentkezők már a tanfolyam ideje alatt munkatársak lesznek és a munkabér mellett a tanfolyam moduljaihoz kapcsolódóan bruttó 150 ezer forint/modul – összesen bruttó 600 ezer forint sikerdíjat is kapnak.

Korábban, ha valaki az autóbusz-vezetést választotta hivatásul, először a személygépkocsi vezetésére jogosító B, majd a tehergépkocsi vezetésére jogosító C kategóriás vizsgát kellett letennie.

A szakújság emlékeztet arra, hogy egész Európában problémákat okozó autóbuszvezető-hiányra reagálva a BKV nemcsak az új hivatást választó, leendő autóbusz-vezetőket várja, hanem a szakmában már jelenleg is dolgozó, képzett járművezetőket (autóbusz-vezetőket, trolibuszvezetőket) is.

A BKV-nál jelenleg csaknem kétezer autóbusz-vezető és mintegy háromszáz trolibuszvezető dolgozik, átlagos bruttó keresetük 730 ezer forint.