Nyitókép: MTI/Pénzjegynyomda

SZÉP-kártya, "élelmes" változás - Furcsa módon még jó is lehet a turizmusnak

Infostart / InfoRádió - Exterde Tibor
2023. június 23. 08:26
Bár augusztustól újra hideg élelmiszerre is lehet költeni a SZÉP-kártyás pénzeket, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány szerint ez nem okoz majd károkat a turizmusnak. Princzinger Péter elnök az InfoRádiónak azt mondta: a 40 százalékkal megemelt összegű kedvezményes feltöltési lehetőség miatt a szállás- és vendéglátóhelyeknek még pluszbevételre is esélyük van.

Augusztustól ismét megnyílik a SZÉP-kártyás fizetés a hideg élelmiszer vásárlására is. A turisztikai szektorból eddig nyilatkozók inkább aggódnak, mondván jelentős összeg marad el a vendéglátásból, ha az emberek alapvetőbb dolgokra is költhetik a pénzt.

Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke az InfoRádióban azt mondta, nincs üveggömbjük, de számaik igen az előző évekből.

"Nem aggódnék. Kezdjük ott, hogy SZÉP-kártyákon most is van 100 milliárd forint, amit az előző időszakokból hoznak magukkal a kártyabirtokosok. Költöttek már idén 164 milliárdot, és ha semmi változás nem lesz, ha csak ugyanannyit töltenek fel a munkáltatók a hátralévő hónapokban, mint tavaly, akkor érkezik még kétszáz. De mi arra számítunk, hogy mivel megemelte a kormány az egy munkavállalóra fordítható keretet 450-ről 650 ezer forintra, tovább emelkedik az összeg" - ecsetelte.

Számításaik szerint 440-460 milliárd forint lehet egész évre vetítve az a forrás, amit az emberek elkölthetnek.

Amióta megszűnt a válaszfal a kártya "zsebei" között, az a megfigyelésük, hogy a forrás 60-70 százalékát vendéglátásban, 25-30 százalékát szálláshely-szolgáltatásban, és a maradék 10 százalékot szabadidős szolgáltatások formájában veszik igénybe.

A hideg élelemre fordítható keret tehát "egy jóval nagyobb bázisból fog elköltődni", emiatt a szálláshelyeknek és a vendéglátóhelyeknek is több bevételük lesz.

Rajtuk kívül pedig még egy másik szektor, a kereskedelem is egy kis bevételhez jut - szerinte.

Hogy biztos-e benne, hogy a munkáltatók töltenek pénzt, ha tölthetnek, azt válaszolta, eddig ez volt a tapasztalat.

Megjegyezte még, azok a vásárlók terelődhetnek az élelmiszerboltok felé, akiknek alacsony összeg van a kártyájukon, 10-20-30 ezer forint, ez az összeg ugyanis nem elég szállodázásra, elveszne, ha nem költenék el a boltban, így legalább "bepörög a gazdaságba".

"Mivel a SZÉP-kártyán lévő pénz ugyanolyan pénz, mint a bankkártyán lévő, nincs okunk feltételezni, hogy nem így fognak gondolkodni az emberek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány nem aggódik a SZÉP-kártya miatt
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást