Nyitókép: fotograzia/Getty Images

Bajban a kávétermelés az El Nino miatt

Infostart
2023. június 18. 10:15
Két nagy robustakávé-termelő nemzetet is súlyosan érinthet a jelenség.

A harmadik negyedévben várható El Nino Vietnámban és Indonéziában is csökkentett termeléssel járhat: a Fitch Solutions kutatási egységének jelentése szerint mindkét állam jelentős mennyiségű robusta kávét állít elő – írja a CNBC.

Ezt a kávéfajtát kesernyésebb íz és nagyobb savasság jellemzi, a drágább arabicánál magasabb koffeintartalom mellett.

Az említett két ország mellett Brazília robustatermelése a szárazságot sínyli meg.

A fajtából eszpresszó főzésére ajánlott kávét, valamint instant kávét állítanak elő világszerte: ebből most hiány alakulhat ki. Ennek oka nemcsak az El Nino, hanem az is, hogy egyre többen fordulnak az arabica olcsóbb alternatívája felé.

Az El Nino nevű időjárási jelenség az átlagosnál melegebb és szárazabb időjárási körülményeket hoz a Csendes-óceán középső és keleti trópusi részén. Előrejelzések szerint az El Nino 2023 második felében kezdődhet, de Délkelet-Ázsiában rekord meleg volt már május közepén is.

A FAO szerint Vietnám, Indonézia és Brazília a világ három legnagyobb robustatermelő országa. Carlos Mera, a Rabobank mezőgazdasági nyersanyagpiacokért felelős vezetője szerint idén a termelés mintegy 10 százalékos csökkenése várható: ő 11,2 millió zsák robustára számít a következő termés betakarításakor. A 2016-os El Nino idején is 10 százalékot esett vissza a kávéfajta termelése, de Shawn Hackett, a Hackett Financial Advisors árutőzsdei brókercég elnöke szerint az El Nino idején az sem példa nélküli, hogy 20 százalékkal esik vissza a robustatermelés Ázsiában.

A világ kávétermelésének 40 százalékát teszi ki az olcsóbb fajta,

de egyre inkább a robusta irányába fordul a világgazdaság a minőségibb, ezáltal drágább arabica helyett. A robusta ára ennek következtében május végén 15 éves csúcsot döntött meg tonnánkénti 2783 dolláros (mintegy 960 ezer forint) árral. Az arabica ára ugyanakkor 2019 óta most a legalacsonyabb.

A robusta fenti előnyein től gyorsabban is nő, mint az arabica, Ázsia kedvenc kávés italai is ebből készülnek, de már Európát is egyre jobban meghódítja: hogy akár több millió zsákkal kevesebben is eredményezhet belőle az El Nino, azt világszerte meg fogjuk érezni.