Nyitókép: Toa55/Getty Images

Újabb fordulat a belső égésű motoros autók uniós tilalma ügyében

Infostart
2023. március 23. 10:40
2035-től elvileg csak elektromos autókat állhatnak majd forgalomba az EU-ban, de a német ellenállás után most újabb ötlettel állt elő az Európai Bizottság.

Egy új javaslatot készített az Európai Bizottság, hogy a németek ne fúrják meg a belső égésű motorok betiltását – értesült a Reuters. A hírügynökség úgy tudja, hogy a testület most nem hivatalos tárgyalásokon próbálja a szöveget olyan állapotúra hozni, hogy azt már elfogadhassa minden tagállam.

Az eredeti terv az volt, hogy 2035-től belsőégésű motorokkal ne lehessen autókat forgalomba hozni az EU-ban. Erről meg is született az egyezség, de a végső szavazás előtt a német kormány jelezte, hogy még további egyeztetéseket kér. A mostani, kompromisszumos elképzelés az, hogy mégis forgalomba lehetne hozni belső égésű motorokkal készült új autókat 2035 után is, de csak akkor, ha kizárólag klímasemleges e-üzemanyagokkal működnének – írja a hvg.hu.

Ezzel egy új járműkategóriát hoznának létre, ide sorolnák a csak karbonsemleges üzemanyaggal hajtott járműveket. A tervezet szerint az ilyen autókban olyan technológiát kellene alkalmazni, amely nem engedi, hogy beindítsák a motort, ha nem karbonsemleges üzemanyaggal tankolják meg az autót.

A német autógyárak ennek a változatnak sem örülnének, mert így is kénytelenek lennének újfajta motorokat fejleszteni.