Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Minimálbéremelés: vannak más eszközök is a járulékcsökkentés mellett

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2022. december 4. 10:10
Erről beszélt az InfoRádiónak a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára. Perlusz László arra reagált, hogy Orbán Viktor kormányfő nemrég bejelentette: nincs mozgástér a tb-járulék csökkentésére.

Rövidesen összehívják a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát, amin a munkaadók, munkavállalók és a gazdasági kormányzat vesz részt. Itt a három oldal hozzáteszi azt a lehetőségét, amivel hozzájárulhat a bérek emelkedéséhez.

"Ha a szociális hozzájárulási adó csökkenése nem jöhet szóba, akkor vannak más lehetőségek arra, hogy a legkisebb bértételek reálértékét megtartsuk" – mondta az InfoRádiónak Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke reagálva Orbán Viktor pár nappal ezelőtti bejelentésére.

Perlusz László szerint több tervet kell készíteni erre, és bízik abban, hogy december folyamán még születik megállapodás. Ha nem csökkentik a szociális hozzáárulási adót, akkor a keresetek vásárlóértéke több szempont alapján változhat.

A szövetség elnöke azt javasolja, hogy meg kell nézni, mely vállalkozói szektorokat vagy csoportokat érint legnehezebb költségoldalról a béremelés. Így például el lehetne érni a hazai kis- és középvállalkozóknál tehercsökkentéseket.

Azzal is számolnak, hogy két lépcsőben emeljék a legkisebb bértételeket, ami elkerülhetővé teszi azt a költségsokkot, amit újra át kellene élnie a vállalkozásoknak.

Itt arra gondol elsősorban, hogy ősszel és télen elején az energiaszámlák óriási költségsokkot jelentettek a vállalkozásoknak. A következő ilyen sokk lenne egy 15 százalékos béremelés egyik hónapról a másikra. Megjegyezte: a sokkhatás veszélyeztetné a munkahelyek fenntartását. "A munkaadók és a kormányzat is ehhez járuljon hozzá" – tette hozzá Perlusz László, a VOSZ főtitkára.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Minimálbéremelés: vannak más eszközök is a járulékcsökkentés mellett
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást