Nyitókép: MTI/AP/Seth Wenig

Fokozódik a Twitter-káosz: Elon Musk a Twitteren rúgta ki egy fejlesztőjét

Infostart
2022. november 16. 11:16
A Twitter újdonsült tulajdonosa több alkalmazottjával veszett össze a platformon, egyiküket pedig ki is rúgta.

"Ki van rúgva" - ezzel a mondattal zárta a Eric Frohnhoefer szoftverfejlesztővel folytatott vitáját a Twitteren Elon Musk. Az exalkalmazott ugyanitt erősítette meg, hogy valóban megvonták hozzáférését a Twitter belső rendszereihez - írja a CNN.

A nyilvános gesztusra azt követően került sor, hogy a fejlesztő megcáfolta Elon Musk azon állítását, miszerint - az ő szavaival fogalmazva - a Twitter egyes országokban szuperlassan fut.

Nem ő az egyetlen elbocsátott alkalmazott

Frohnhoefer akkor értesült kirúgásáról, amikor egy barátja elküldte neki Musk bejegyzését: azt mondja, senki sem kereste meg őt a cégtől. Hozzátette, hogy ő azok közé tartozott, akik adtak egy esélyt Musknak, maradtak a cégnél, hogy kivárjanak és lássák, merre tartanak az üzletember irányításával - de tény, hogy minden, amiről az eddigi híradások a cég kapcsán szóltak, igaz.

A Twitter jelenlegi állapotát káoszként írta le.

Még egy további alkalmazottat kirúgta a hétfői vitákat követően saját Twitter-bejegyzése szerint, illetve további alkalmazottakat értesített a cég arról, hogy megszegték a cég belső szabályzatát, ezért kirúgják őket. Ezek az alkalmazottak úgy vélik, a belső kommunikációs rendszerben, a Slackben tett megjegyzéseik miatt kellett távozniuk. Belső források szerint az elmúlt napokban sok alkalmazott kritizálta nagyon nyíltan Muskot ezen a felületen.

Musk vezetői stílusa meglehetősen diktatorikus

A kirúgásokkal kapcsolatosan Elon Musk ironikus bejegyzést tett közzé a Twitteren.

"Elnézést szeretnék kérni ezeknek a géniuszoknak a kirúgásáért. Hihetetlen tehetségüket máshol biztosan hasznosíthatják majd"

- írta.

Minderre azt követően került sor, hogy Musk a cég alkalmazottainak felét elbocsátotta, egyesek szerint ezzel a platform működését veszélyeztetve. Musk megtorolja azt, ha valaki nem ért vele egyet, a Twitter felsővezetőinek kiszorításával és az igazgatótanács megszüntetésével pedig megszilárdította a vállalat feletti ellenőrzését. Jelenleg közeli barátai segítségével és a Tesla erőforrásainak bevonásával irányítja a Twittert.

Előre szóltak, hogy baj lesz

Egy belső dokumentum szerint a legmarkánsabb változás, a pénzért megvásárolható kék pipa kapcsán az alkalmazottak már november elején kifejtették abbéli véleményüket, hogy ez árthat a platformnak - megjelenhetnek olyan felhasználók, akik fizetnek, de nem azok, akiknek magukat mondják, illetve azok, akiknek nincsen forrása a havi 8 dolláros előfizetésre, kiszorulhatnak a megbízható források köréből, miközben esetleg elnyomott országokból szeretnék hallatni hangjukat. Arról is írtak, hogy

sokan hagyhatják ott a Twittert a tervezett változtatás miatt.

A fizetős kék pipa bevezetésekor azonnal számos olyan felhasználó jelent meg az oldalon, akik nem azok voltak, akiknek magukat állították, ezzel növelve a Twittertől egyébként is távolodó hirdetők bizalmatlanságát. A rendszert felfüggesztették, egyelőre nem tudni, mikor lesz ismét elérhető.